14 august 2007
In Statele Unite al Americii, aproape jumatate din companiile private sunt detinute de femei. Aceste firme creeaza de doua ori mai multe locuri de munca decat cele mai puternice 500 de companii impreuna. Si in Marea Britanie sunt peste 600.000 de femei care conduc afaceri, cu venituri de peste 130 de miliarde de lire sterline.
Stilul de management al femeilor este radical diferit de cel folosit de barbati. Ele nu vad afacerile ca pe un "razboi" si companiile precum niste "masini" sau pozitia de conducere ca pe un post de comanda. La ele primeaza orchestrarea, empatia si crearea de relatii atat in interiorul companiei, cat si cu partenerii de afaceri.
Succesul se datoreaza in primul rand investitiei in oameni si relatiilor pe care a reusit sa le dezvolte cu acestia de-a lungul timpului.
Si in Romania, companii de top au la conducere femei. Divizia din Romania a celei mai mari companii de telefonie mobila din lume, Vodafone Plc., este condusa de o femeie director general, Liliana Solomon.
O alta divizie din Romania a unei mari companii, Cosmetics Oriflame Romania SRL, este condusa de directorul general Monica Silvia Tatoiu. Mai mult, Alexandra Gatej, la doar 40 de ani, este director regional la Unilever pe zona de sud-est a Europei, care cuprinde sapte tari.
Anda Racsa, manager al companiei ABC Training, spune ca nu trebuie facuta o diferentiere intre femei si barbati atunci cand vorbim de elementele care duc la succes in afaceri. "Exista patru aspecte care trebuie urmarite de ambele sexe: increderea in sine, crearea unui set de obiective, intocmirea unui plan de actiune si monitorizarea rezultatelor", spune Anda Racsa.
Sursa: Evenimentul zilei, 13 august 2007