Robert Dilts despre criza si depasirea ei

0

criza_restructurare_afacereIn noul articol postat pe www.dilts.ro, Robert Dilts prezinta modul in care criza, tranzitia si transformarea pot duce la dezvoltarea sau la disparitia unei organizatii. Diferenta care face diferenta este reprezintata de capacitatea managerilor de a se pastra in „zona de excelenta interioara”, care le permite sa ia cele mai bune decizii si sa obtina imediat implicarea angajatilor in implementarea lor.

Aceste subiecte constituie punctul central al workshopului „Coaching la nivelul identitatii”, pe care Robert il va sustine alaturi de Deborah Bacon-Dilts la Bucuresti, in perioada 24-26 aprilie 2009.

Lumea se confrunta cu o criza pe care nu o mai putem pune pe seama unor teroristi tenebrosi. Problemele de genul recesiunii economice, escaladarii violentei si accelerarii degradarii mediului ne indica faptul ca ne-am distantat tot mai mult de propria persoana, de ceilalti si de lumea din jur.

Criza, tranzitia si transformarea sunt trei dinamici cheie pe care trebuie sa invatam sa le gestionam in aceasta perioada in care o rasturnare profunda zguduie fundamentele familiilor, afacerilor si organizatiilor nostre, precum si ale societatii in general.

Criza, prima dintre cele trei faze ale procesului de transformare, este caracterizata de abaterea brusca de la situatiile sau reactiile cu care ne-am obisnuit. Crizele se pot produce si in organizatii si sisteme sociale, conducand la o stare de confuzie in privinta naturii sau directiei sale de evolutie.

In cea de-a doua faza, tranzitia, lucrurile se pun in miscare. Noul set de structuri inca nu s-a format insa, nu s-a ajuns la destinatie si nici nu se stie prea bine care ar putea fi aceasta destinatie. Sigura certitudine din timpul acestei faze este ca s-a renuntat la vechea stare de lucruri, fara insa a se fi ajuns intr-un nou punct de stabilitate.

Transformarea, a treia faza, marcheaza emergenta unei noi forme de coerenta. Transformarea implica dezintegrarea vechii structuri, ce devenise excesiv de rigida si nu mai era viabila. In acest fel, calatoria prin criza, tranzitie si transformare implica trecerea de la rigiditate la regresie si reorganizare. Cine are instrumentele, resursele si hartile necesare pentru aceasta calatorie, poate ajunge la un nivel superior de unitate, ce include si transcede stadiile anterioare.

Se spune ca lucrurile se schimba mereu, dar nu totdeauna si progreseaza. in perioadele de schimbari dramatice, apar multe provocari de genul confruntarii cu frica de necunoscut, de nefamiliar, gestionarea pierderilor, constientizarea vulnerabilitatilor. Acestea ne pot declansa strategii de supravietuire neadecvate: atac, fuga sau rigiditate (inghetare), ce pot duce la regresie, inertie, ambivalenta temporara, la dificultatea de a renunta la trecut, la confuzie si conflict.

Pentru a progresa prin schimbare, este importanta cultivarea calitatilor de genul flexibilitatii, stabilitatii, echilibrului, conectarii si detasarii (ceea ce inseamna sa fii centrat in „zona de excelenta”).

Este usor sa ne pastram echilibrul atunci cand viata se scurge fara dificultati, dar pentru a mentine echilibrul in perioae turbulente, e impune ca toate ceste calitati sa fi fost dezvoltate atat de mult incat sa ne fi „intrat in sange”.

Puteti citi detalii pe www.dilts.ro, precum si modul in care se realizeaza centrarea in „zona de excelenta”. De asemenea, pe acelasi sit puteti gasi toate detaliile legate de workshopul „Coaching la nivelul identitatii”, pe care Robert il va sustine alaturi de Deborah Bacon-Dilts la Bucuresti, in perioada 24-26 aprilie 2009. Fiind vorba despre un workshop experiential, participantii vor beneficia de sustinerea unui executive coach de renume mondial, solicitat in mod constant de companii precum Apple Computers, HP, Fiat, TrenItalia etc. Faceti tranzitia de la criza la transformare, atat la nivel individual, cat si organizational, prin particparea la ceea ce presa a denumit „evenimentul anului 2009 in materie de coaching”.

Competent Consulting ofera consultanta si training in domeniul dezvoltarii personale si organizationale, folosind cele mai noi descoperiri din NLP si inteligenta emotionala pentru a asigura clientilor sai avantaje asupra competitorilor si obtinerea de efecte economice notabile prin investitii minime. Deviza Competent Consulting este „Succesul dumneavoastra este profesia noastra”.

Mariana Bichis
managing partener
0788-294801, 0726-801881
www.dilts.ro

Sursa: Plandeafacere.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.