Relatii de succes prin inteligenta emotionala

0
26 iunie 2008

Succesul si fericirea depind de capacitatea noastra de a stabili si mentine relatii cu ceilalti. Cu toate acestea, unii au dificultati in stabilirea de noi relatii, in vreme ce majoritatea ne impiedicam pe drum si lasam conflictele sau neintelegerile sa ne erodeze relatia cu ceilalti.

Seminarul "Comunica cu impact prin inteligenta emotionala", din seria Smart Emotions, organizat de Competent Consulting pe 5 si 6 iulie 2008, dezvolta abilitatile de inteligenta emotionala care ne permit construirea de relatii excelente si repararea celor aflate in suferinta.

Emotiile reprezinta o forma de comunicare extrem de eficienta, ce a aparut inainte de limbajul verbal si ulterior a fost doar nuantata de cuvintele cu care suntem atat de obisnuiti. Puterea lor de influentare a modului in care atragem sau suntem atrasi de altii, ne apropiem unii de ceilalti, ne castigam sau pierdem increderea, ne certam sau impacam nu trebuie subestimata.

In toate aceste circumstante, latura emotionala a relationarii este mai importanta decat cea rationala, avand un rol determinant in influentarea comportamentului nostru. Mai exact, studiile profesorului Mehrabian au demonstrat ca disponibilitatea de a accepta cerintele altei persoane depinde doar in proportie de 7-10% de modul in care aceasta isi formuleaza cererea, respectiv de 90-93% de emotiile pe care ni le transmite prin mimica, voce, gesturi, atitudine corporala.

De aceea, relatiile interumane reprezinta spatiul in care inteligenta emotionala (IE) isi dovedeste cel mai rapid si consistent valoarea. IE reprezinta capacitatea de a detecta, intelege si utiliza emotiile, atat cele proprii, cat si ale altor persoane, pentru luarea celor mai bune decizii si punerea lor in practica. Un nivel ridicat al IE este intotdeauna asociat cu existenta unor relatii trainice cu ceilalti, pe care putem conta atunci cand ne confruntam cu probleme care implica cooperarea acestora (dragoste, familie, lucrul in echipa etc.).

Reprezentand baza comunicarii atat verbale, cat si non-verbale, IE sustine:
– Stabilirea usoara de noi relatii cu persoanele de care ne simtim atrasi sau de care depinde solutionarea unor nevoi;
– Stabilizarea relatiilor existente si transformarea lor intr-o sursa de satisfactii continue;
– Intelegerea corecta a motivatiilor celorlalti si utilizarea lor pentru a le influenta starea emotionala (cheful) si disponibilitatea;
– Utilizarea eficienta a propriilor emotii in favoarea, nu in detrimentul, obiectivelor pe care le avem;
– Cresterea semnificativa a impactului comunicarii si a disponibilitatii celor din jur fata de solicitarile noastre.

Pentru a descoperi in ce masura nivelul dvs. de IE va permite atingerea acestor beneficii, evaluati cat mai onest in ce masura urmatoarele afirmatii sunt adevarate sau false:

1. Imi place sa privesc in jur si sa descopar persoane interesante.
2. Stiu cum sa-mi manifest interesul pentru o persoana necunoscuta, astfel incat sa putem intra in contact.
3. Nu ma deranjeaza atunci cand o persoana necunoscuta ma masoara cu privirea.
4. Stiu sa interpretez corect semnalele nonverbale de invitatie sau de respingere.
5. Ma angajez usor in discutii cu persoanele pe care le intalnesc pentru prima oara.
6. Imi place sa rad, sa spun bancuri si sa se glumeasca pe seama mea.
7. Nu ma deranjeaza daca persoana cu care vorbesc manifesta emotii puternice.
8. Imi este usor sa-mi exprim emotiile in fata celorlalti, indiferent daca este vorba despre teama, tristete, furie sau bucurie.
9. Respect tacerea provocata de trairile emotionale ale celeilalte persoane, fara sa ma simt obligat/a sa vorbesc sau sa o oblig sa-si schimbe starea.
10. Cand cineva vorbeste, sunt atent/a mai degraba la ce si cum spune, decat sa-mi formulez deja in minte replica.
11. Stiu cum sa-mi exprim punctele de vedere astfel incat sa fie luate in considerare, chiar daca sunt in contradictie cu parerile celuilalt.
12. Pot privi constant in ochi persoanele cu care vorbesc, chiar daca ne contrazicem.
13. Nu simt ca relatia mea cu cineva ar fi amenintata daca imi exprim o parere diferita sau ne contrazicem.
14. Stiu cand sa opresc o cearta, inainte de a produce efecte distructive asupra relatiei cu cealalta persoana.
15. Mi se pare normal ca ambele parti sa accepte compromisuri pentru a depasi o divergenta de opinii.

Primele cinci afirmatii evalueaza stilul de stabilire a relatiilor cu ceilalti, afirmatiile 6-10 cel de comunicare, iar afirmatiile 11-15 stilul de rezolvare a conflictelor. Acestea reprezinta formele concrete prin care inteligenta emotionala se manifesta la nivel interpersonal si vor fi dezvoltate in cadrul seminarului "Comunica cu impact prin inteligenta emotionala", din seria Smart Emotions, organizat de Competent Consulting pe 5 si 6 iulie 2008.

Daca la oricare dintre cele trei serii de afirmatii nu ati raspuns "adevarat" macar de 3 ori, inseamna ca dezvoltarea acelei abilitati de IE va poate schimba profund calitatea relatiilor interumane.

Capacitatea de a stabili relatii noi va permite largirea numarului de cunostinte si prieteni, crearea acelei retele de relatii care va permite sa rezolvati orice problema cu minim de efort si stres. in acest scop, accentul va fi pus pe dezvoltarea comunicarii non-verbale, ce este mult mai rapida si eficienta decat cea verbala, mai ales in aceasta faza de tatonare si cunoastere reciproca.

In felul acesta, va creste capacitatea de a atrage atentia asupra dvs. si a starni interesul celorlalti. Va optimizati contactul vizual, mimica, tonul vocii, postura corporala, gesturile, intensitatea atingerii in strangerea de mana, momentul interactiunii, ritmul vorbirii, sunetele care sustin stabilirea contactului, pe baza feedbakului video. in felul acesta eliminati frica, retinerea, jena, confuzia sau stangaciile care poate ca v-au privat de o multime de contacte interesante.

Stilul de comunicare afecteaza cantitatea si calitatea informatiilor care sunt receptionate de ceilalti. Daca doriti sa aveti impact, sa puteti cu adevarat influenta gandurile si actiunile celor din jur, este esential sa existe permanent armonie intre gandurile, emotiile si gesturile dvs. in cadrul seminarului va eliberati de vechile blocaje care va fac sa ezitati, sa nu puteti convinge, sa-i lasati pe celialti sa vorbeasca in locul dvs.

Stilul de gestionare a conflictelor va afecteaza semnificativ sansele de a va putea impune interesele atunci cand acestea contravin intereselor altor persoane. Modul in care reactionati fata de inevitabilele diferente de opinii si interese din viata perosnala si profesionala poate crea ostilitate si rupturi definitive, ori poate recladi increderea si siguranta. in acest sens, veti invata cum sa va eliberati de sub controlul emotiilor, sa comunicati nonverbal in conditii de stres si sa reduceti tensiunea cu calm si umor.

Dezvoltarea celor trei abilitati in cadrul seminarului "Comunica cu impact prin inteligenta emotionala" va permite:

– Sa aveti alta perspectiva asupra relatiilor dvs. cu ceilalti;
– Sa faceti trecerea de la un stil de relationare distructiv la unul constructiv;
– Sa va dezvoltati capacitatea de pastrare a calmului si concentrarii, in orice situatie;
– Sa aveti mult mai multe satisfactii din relatiile cu ceilalti, in plan personal sau profesional;
– Sa folositi divergentele drept o sursa de sporire a increderii si sigurantei reciproce.

Mergand mult dincolo de banalitatile si simplificarile prezentate de obicei in cartile si trainingurile de comunicare interpersonala, workshopurile Smart Emotions organizate de Competent Consulting prezinta un sistem simplu si eficient de dezvoltare a comunicarii pline de impact, verbale si non-verbale. Smart Emotions este primul program de dezvoltare personala bazat pe tehnici de inteligenta emotionala. Acestea asigura o integrare si armonizare excelenta a emotiilor in luarea si punerea in aplicare a deciziilor.

Se desfasoara interactiv, accentul fiind pus pe exercitii si pe dezvoltarea de abilitati. Prezentat de Daniel Bichis, singurul roman certificat international in masurarea si dezvoltarea nivelului de inteligenta emotionala, programul este deosebit de apreciat de participanti din cauza cantitatii foarte de mari de informatii utile si a atmosferei relaxate, placute in care se desfasoara. in ciuda numarului mare de doritori, numarul de locuri este limitat la 16, pentru a se asigura distribuirea adecvata a atentiei trainerului spre toti participatii.

Deschideti canalele de comunicare si sporiti-va sansele de a va bucura de respectul si dragostea celorlalti, rezervandu-va acum un loc la acest seminar. Puteti profita de seria Smart Emotions atat in viata personala, cat si in cea profesionala, descoperind astfel de ce Competent Consulting are deviza: "succesul dumneavoastra este profesia noastra".

Contact:
Mariana Bichis,
Manager
Telefon: 0788294801; 0216887548
Web-site: www.competent.ro

Sursa: Plandeafacere.ro, 26 iunie 2008

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.