Premiile Europene pentru Initiative Antreprenoriale

0

7 martie 2007

Dupa prima editie a Premiilor Europene care a fost un succes, Comisia Europeana lanseaza cea de-a doua editie a Premiilor Europene pentru Initiative Antreprenoriale.

Aceasta actiune recunoaste si recompenseaza initiativele autoritatilor publice locale si regionale in sprijinirea antreprenoriatului.

400 de autoritati locale din cel putin 20 de state au participat la prima editie a competitiei de anul trecut. In cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat pe data de 7 Decembrie 2006 , Vicepresedintele Comisiei Europene Günter Verheugen, responsabil pentru intreprinderi si politica industriala, a acordat cele sase premii si doua mentiuni unor proiecte remarcabile.

Comitetul Y4 din Finlanda Centrala a castigat Marele Premiu al Juriului in editia din 2006 a Premiilor Europene pentru Initiative Antreprenoriale. Comitetul Y4 are drept scop diseminarea culturii antreprenoriale la toate nivelurile sociale.

Ministrul finlandez Mauri Pekkarinen, care a asigurat Presedintia de toamna a Consiliului Europei in 2006, a apreciat “Comitetul Y4 din Finlanda Centrala ca un exemplu care s-a angajat sa imbunatateasca spiritul antreprenorial al intregii comunitati din acea regiune.

Succesul primei editii s-a datorat sprijinului politic pe care promovarea antreprenoriatului o are in Europa. Premiile Europene pentru Initiative Antreprenoriale au constituit o experienta utila pentru toate proiectele participante ce demonstreaza felul in care orasele si regiunile din Europa stimuleaza cresterea economica.

Alte Premii

Proiectul Initiative pentru start-ups si transferul afacerilor, IFEX, (Baden-Württemberg Germany) a castigat Premiul pentru pionierat antreprenorial. Premiul pentru incurajarea initiativei antreprenoriale a fost decernat Departamentului de marketing din Lienz ( Stadtgemeinde Lienz , Austria). Premiul pentru reducerea birocratiei a fost castigat de catre initiativa On-the-Spot din Coimbra (Portugalia). Fundatia pentru Cercetare si Trening a spiritului antreprenorial (FREE) a castigat Premiul pentru investitii in capitalul uman. Premiul pentru responsabilitate in antreprenoriat a fost castigat de catre Autopromozione Sociale , un proiect initiat de catre Municipalitatea din Roma (Italia). Mentiunile Speciale ale Juriului au fost decernate Municipalitatii din Slovensky Grob, din Slovacia si Rock City AB, Hultsfred, Suedia.

Competitia Premiile Europene pentru Initiative Antreprenoriale

Premiile au fost lansate in Noiembrie 2005 in scopul cresterii atentiei privind incheierea de parteneriate intre administratiile locale si firme si concentrarea atentiei asupra succesului pe care-l inregistreaza antreprenoriatul in contextul dezvoltarii economiei europene.

Sunt asteptate aplicatii de la autoritati locale si regionale din cadrul Uniunii Europene si Norvegia. Candidatii trebuie sa prezinte modul in care activitatile pe care le-au intreprins, le-au dezvoltat afacerile si economia din regiune in ultimii doi ani.

Premiile sunt inmanate pentru excelenta in cadrul celor 5 categorii: Pionieratul Antreprenorial, incurajarea Initiativei Antreprenoriale, Reducerea Birocratiei, Investitii in Capitalul Uman, Responsabilitate in Antreprenoriat si Marele Premiu al Juriului.

Editia din 2007 se va derula conform urmatorului program:

•  01.03.2007: lansarea fazei nationale;

•  15.06.2007: termenul limita pentru inscrierea proiectelor in faza nationala de selectie

•  15.09.2007: termenul limita pentru depunerea cererilor de inscriere in limba romana

•  30.09.2007: termenul limita pentru depunerea cererilor de inscriere in limba engleza

•  03.12.2007: Ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Initiative Antreprenoriale Editia 2007 care va avea loc la Porto, Portugal 
Juriul

Juriul Premiilor Europene pentru Initiative Antreprenoriale va fi constituit din reprezentanti ai mediului de afaceri si din mediul academic din intreaga lume, si un delegat al Proiectului finlandez Y4 care a fost premiat in 2006. Membrii juriului sunt antreprenori recunoscuti din Germania si reprezentanti ai Guvernului portughez, statele membre care detin presedintia de primavara si de toamna a Consiliului Europei in 2007, precum si doi reprezentanti permanenti de la Comisia Europeana, Directoratul General pentru intreprinderi si Industrie si Comitetul Regiunilor.

Contact:
Ileana Modreanu
Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie
Str. Poterasi, Nr.11, Sector 4, Bucuresti
Tel:  +40 21 3361451
Fax: +40 21 3361843
E-mail: ileana.modreanu[at]mimmc.ro
Pentru mai multe informatii accesati site-ul Premiilor Europene pentru Initiative Antreprenoriale, click aici.

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.