Noi solutii de dezvoltare a unei afaceri

0

12 noiembrie 2007

Infuzia de capital in schimbul cedarii de actiuni este una dintre cele mai recente solutii de dezvoltare a unui business.

Daca in multe tari europene o mare parte a afacerilor mici incep prin finantare din partea unor grupuri de investitori cunoscuti sub denumirea de business angels, in Romania, acest concept nu este foarte popular printre antreprenori. Metoda de finantare presupune o infuzie de capital, intr-o companie, din partea unui investitor in schimbul unor pachete minoritare de actiuni.

In prezent, in tara noastra exista doua organizatii care finanteaza proiecte dupa acest sistem. Motivul ar fi ca intrarea pe piata a acestor tipuri de finantari s-a facut relativ tarziu, astfel ca pana in prezent doar patru proiecte au primit finantare din partea "ingerilor".
Robert Maxim, presedinte executiv al Bucharest Business Angels, sustine ca in prezent exista si o oarecare neincredere din partea antreprenorilor.

"Desi inca reduse la numar, primim proiecte din ce in ce mai bine structurate si mai complete. Din pacate, pana in prezent nu a fost finantat niciun proiect de afaceri, dar nu pentru ca nu ar fi existat proiecte bune sau dorinta de a investi, ci pentru ca demersurile in acest sens necesita o perioada mai mare de timp", a declarat Robert Maxim.

Organizatia pe care o conduce intentioneaza sa investeasca intr-o afacere noua pentru piata romaneasca. "Exista un proiect in care ne gandim serios sa investim si care consideram ca va fi profitabil, dat fiind faptul ca propune servicii relativ noi pe piata din Romania", a precizat oficialul asociatiei. In cadrul Bucharest Business Angels exista cinci membri activi, insa este de asteptat ca pe viitor numarul acestora sa creasca semnificativ.

Desi initial organizatia si-a propus sa finanteze numai proiecte de tip start-up, acum sunt luate in calcul si afacerile deja existente. "Ne axam in special pe sprijinirea start-upurilor, insa nu excludem posibilitatea de a finanta proiecte aflate deja in dezvoltare, in conditiile in care avem deja cereri si pe acest segment", a precizat Maxim.

"Investitia unui business angels din organizatia noastra variaza intre 5.000 de euro si 100.000 de euro, daca vorbim de afaceri in domeniul IT sau servicii, insa poate ajunge la cateva sute de mii de euro, in domeniul imobiliar", a declarat, Mihai Andrei, presedintele companiei.

Sursa: Adevarul, 12 noiembrie 2007

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.