MCTI va lansa primul serviciu de autorizare si inregistrare online a afacerilor

0

28 ianuarie 2008

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, a inaugurat pe 25 ianuarie, in comuna Tulghes din judetul Harghita, Reteaua Electronica a Comunitatii Locale, instalata prin proiectul Economia Bazata pe Cunoastere.

Reteaua conecteaza la Internet de mare viteza sediul scolii gimnaziale, al primariei, al bibliotecii publice si al Punctului de Acces Public la Informatie (PAPI). In total, localitatea a primit prin proiectul MCTI 19 PC-uri desktop, trei servere, o camera foto digitala, un copiator, doua imprimante, o multifunctionala, un scanner, doua camere web si un videoproiector. Valoarea totala a investitiei MCTI in ceea ce priveste echipamentele si instalarea acestora este de 51.660 USD.

Pe baza retelei vor fi oferite, incepand de anul acesta, servicii publice furnizate prin mijloace electronice, educatie asistata de computer, gestionarea afacerilor cu ajutorul computerului, precum si finantari nerambursabile pentru stimularea intreprinderilor mici si mijlocii si utilizarea tehnologiei in dezvoltarea afacerilor.
 
"In scurt timp, in cadrul proiectului Economia Bazata pe Cunoastere, MCTI va lansa primul serviciu cu valoare adaugata – Sistemul de Autorizare si Inregistrare Online a Persoanelor Fizice Autorizate si Asociatiilor Familiale. Aceasta aplicatie va facilita obtinerea statutului de persoana fizica autorizata sau asociatie familiala si va eficientiza relatia dintre administratiile locale si intreprinzatorii particulari, atat in cele 2 55 de comunitati incluse in proiect, cat si la nivel national, in fiecare comunitate interesata", a declarat Karoly Borbely, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

"Sistemul este o premiera in domeniul de eGovernment din Romania si este realizat in parteneriat cu Oficiul National al Registrului Comertului", a adaugat el. Alaturi de comuna Tulghes, in judetul Harghita mai sunt informatizate prin proiectul Economia Bazata pe Cunoastere comunele Varsag, Joseni, Santimbru, Ciumani si Remetea si orasele Vlahita, Gheorgheni si Balan. In total, in judetul Harghita au fost asigurate prin proiect 179 PC-uri desktop, 27 servere, 9 camere foto, 9 copiatoare, 18 imprimante, 9 multifunctionale, 9 scannere, 18 webcam-uri si 17 videoproiectoare. Toate echipamentele sunt conectate la Internet Broadband, costurile abonamentelor fiind suportate de MCTI pana in anul 2010. Valoarea totala a echipamentelor, instalarii acestora si serviciilor de Internet din judetul Harghita este de 572.077 USD.

"Existenta celor noua retele electronice este benefica nu doar pentru locuitorii comunitatilor beneficiare ale proiectului Economia Bazata pe Cunoastere, ci pentru toti locuitorii din Harghita. Judetul are acum sansa de a-si imbunatati situatia socio-economica, atragand mai multi investitori si in acelasi timp sprijinind dezvoltarea afacerilor locale", a mai spus Karoly Borbely.

In fiecare comunitate beneficiara a proiectului Economia Bazata pe Cunoastere din judetul Harghita, MCTI asigura formarea constanta in domeniul IT&C a celor doi angajati ai fiecarei retele electronice: managerul si administratorul IT. Reteaua Electronica A Comunitatii Locale Tulghes a fost realizata de consortiul Romtelecom S.A. & Sysware Systems Integration.

Incepand cu luna decembrie, toate cele 255 de Retele Electronice ale Comunitatilor Locale realizate in cadrul proiectului Economia Bazata pe Cunoastere sunt deschise publicului larg, oferind servicii de baza si cu valoare adaugata pentru dezvoltare durabila. Prin proiectul Economia Bazata pe Cunoastere – initiativa a MCTI, institutia care coordoneaza proiectul din anul 2005 se instaleaza in aproximativ 20% din mediul rural si mic urban Retele Electronice ale Comunitatilor Locale.
 
De proiect beneficiaza peste 1.800.000 de cetateni din comune, sate si orase sub 30.000 de locuitori. Proiectul este finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, avand un buget total de 69,4 milioane dolari.
 
Sursa: Plandeafacere.ro, 28 ianuarie 2008

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.