Jonctiunea Marea Neagra-Dunare sub presiunea reformelor UE ~ Sumar Executiv: Salon Regional pro-Inovare Sociala si Economica, 19-21 mai 2011 ~

0
regional_networkPrima consultare si primul exercitiu de lobby institutional al detinatorilor de interese la nivel inalt, legat de implementarea noilor Strategii UE pentru Regiunea Dunarii, pentru Bazinul Marii Negre si Inovare Sociala si Economica in spatiul comunitar, in cadrul editiei I a Salonului Regional, cu participarea reprezentantilor principalelor institutii europene si internationale, tocmai s-au derulat cu real succes la Palatul Parlamentului, in coordonarea principala a Fundatiei EUROLINK-House of Europe (HouseofEurope.ro, StructuralFunds.ro).

Peste 150 de invitati din numeroase tari europene (Membre sau Ne-membre UE), de la Rusia, Coreea si Turcia pana la Franta si Germania, din toate regiunile romanesti importante, precum si din toate mediile semnificative ale societatii – diplomatic, academic, business, autoritari locale, mass-media, ONG – au avut ocazia sa inter-actioneze in cadrul a cinci sesiuni autonome, dar corelate intre ele asupra urmatoarelor teme:

– implicatiile evolutiei noului cadru geo-economic si geo-politic in cele doua regiune vizate;
– noul sistem comunitar al finantarii inovatiilor sociale, economice si tehnologice in cadrul UE;
– realizarea cooperarii regionale in favoarea dezvoltarii regionale, in special prin turism si cultura;
– gestinarea riscurilor de mediu si salvarea patrimoniului natural al Marii Negre;
– rolul Managementului Cunoasterii (KM) in procesul inovarii organizatiilor din sectorul public si privat, demonstratie practica oferita de Dr Jean Yves PRAX – Grupul POLIA (Paris).

La deschiderea lucrarilor prezidate de ex-Secretarul General Adj. ONU, Ambasadorul Liviu BOTA, au adresate mesaje speciale reprezentantii Parlamentului European (Petru LUHAN), Comisiei Europene – DG MARE, Bruxelles (Daniela GRITTI), Presedintia OCEMN (Directorul Alexandru ENE, MAE), Biroul Coordonatorului Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (Ambasador Viorel ARDELEANU), Asociatia Camerelor de Comert Dunarene / Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (Vicepresedinte Mihai ANDRITOIU) si Statul Major al Fortelor Navale (Cdr. Dr. Corneliu BOCAI).

Iata, in viziunea organizatorilor, principalele concluzii si invataminte desprinse in urma primei reuniuni de acest gen desfasurata la Bucuresti:

1. In statele din bazinul Marii Negre continua sa domine un relativ slab interes al comunitatii de business cu privire la oportunitatile si rezultatele derivate din aplicarea viitoarelor documente strategice/programe de finantare UE sau internationale.
2. Gradul de incompatibilitate intre limbajul administrativ utilizat de autoritatile politico-administrative, ca si acela al cercetatorilor implicati in inovare, pe de o parte, si acela al oamenilor de afaceri, chemati sa implementeze in principal marile proiecte, trebuie redus prin masuri concrete, prin energice actiuni de facilitare, advocacy si lobby.
3. Companiile mari internationale ce activeaza in Romania, cu mici exceptii care confirma regula, nu vad piata respectiva decat ca pe una „de desfacere” si continua sa ignore nevoia stringenta de reformare profunda a zonei pentru a nu adanci periculoase decalaje in raport cu statele mult mai dezvoltate tehnologic si stabilizate politic.
4. Detinatorii privati de interese reale cu privire la politicile maritime integrate pe care le promoveaza si le va formaliza UE in anii ce vin nu sunt inca in pozitia de a-si identifica propriile interese comune in zona Marii Negre, preferand sa lase segmentul politic-administrativ sa le decida soarta sau sa paraziteze afacerile lor, la limita legalitatii.
5. Mediul romanesc de consultanta se manifesta, intr-o mica masura, drept unul pro-activ pentru a fi in stare sa treaca la organizarea unor consortii multi-nationale pentru atragerea finantarilor si stimularea nevoilor/identificarea intereselor comune ale clientilor. Daca nu intelege noul stil de promovare a proiectelor „de jos in sus”, exista riscul major al ratarii noilor oportunitati posibile mai ales incepand cu anul 2014.
6. Autoritatile centrale din Romania continua sa puna accentul mai mult pe elemente superficiale de imagine atunci cand isi organizeaza conferinte tematice in zonele de competenta pe care le gestioneaza, dar nu inteleg sa sustina logistic si material evenimente destinate sa conduca la coerenta, energizare si inter-comunicare sporita si eficienta intre operatorii implicati in procesul de inovare sociala si economica din societatea civila.

In lipsa asumarii de catre institutiile romanesti, create special de Guvern, spre a fi integrator efectiv de proiecte strategice, s-a impus infiintarea primei Retele Regionale pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre – Regiunea Dunarii sub presedintia Dlui Ambasador Liviu BOTA.

La final, in scopul incurajarii inovatiei ca proces si fenomen mult mai prezent in zonele de cooperare si schimburi vizate, a avut loc Ceremonia de Decernare a Trofeelor Competitiei Internationale „Black Sea-Danubian Social & Economic Innovator”, amfitrion Livia DILA („Ora de Stiri”, TVR 2), urmata de lansarea Retelei Regionale pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre – Regiunea Dunarii – platforma colaborativa de facilitare si sprijin a accesarii fondurilor UE in cele doua regiuni vizate.

In cea de-a treia zi, a avut loc o vizita a obiectivelor cultural-istorice de patrimoniu si a noilor puncte de interes turistic din Capitala.

Evenimentul a fost coordonat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei, cu sprijinul Mastermind Communications.

Parteneri Asociati: EximBank, European Project Consulting.

Partener: Societatea Nationala de Radiocomunicatii RADIOCOM.

Sponsor Oficial: Romtelecom.

Sponsor
: Cosmote.

Sponsori Tehnici: CESIRO – Sighisoara; Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM); Hotel Ibis; Phaeton Gala – PR & Lobby Consulting.

Partenerii media asociati au fost: Televiziunea Romana – TVR1 si TVR INFO, precum si alti distinsi parteneri: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Bucuresti fm, Agentia de Presa RADOR, Adevarul, Foreign Policy, Forbes, CalendarEvenimente.ro, CentruldePresa.ro, DoingBusiness.ro, Calea EUROPEANA, Finantare.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Comunicatii Mobile, Euroconsultanta, NewsChannel.ro, GhiseulBancar.ro, ClubAfaceri.ro, ComunicateMedia.ro, SmartFinancial.ro, SmartBank.ro, PRwave.ro, StiriEvenimente.ro, Early Warning Support – „EU-RO Clearing Funds”, Targul DUNAREA & DELTA 2011 – Romexpo.

Pentru informatii suplimentare asupra evenimentului, puteti consulta: www.HouseofEurope.ro.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.