20 martie 2007
Potrivit unui studiu realizat de Consiliul National al IMM-urilor (CNIPMMR) indicele antreprenorial, care caracerizeaza mediul de afaceri din Romania este satisfacator.
Indicatorul este mai scazut compartiv cu tarile din Uniunea Europeana al carui indicativ variaza intre "bun " si "foarte bun".
Din acelasi studiu mai reiese ca 82% dintre intreprinzatori apreciaza ca afacerea a mers mai bine in a doua jumatate a anului 2006 fata de aceeasi perioada a anului 2005. 9% dintre intreprinzatori nu au sesizat o diferenta mare intre cele doua perioade, in timp ce 9% s-au confruntat cu o scadere a profitabilitatii societatii.
Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu arata ca imbunatatirea indicatorului va fi sustinuta in condittile in care se vor lua masuri pentru: stimularea productiei interne, in sensul reducerii importurilor si a deficitului comercial; diminuarea birocratiei (care ingreuneaza inregistrarea noilor societati), reducerea parafiscalitatii si diminuarea blocajului financiar (pentru cele un sfert din societati romanesti care inca mai au de incasat bani de la bugetul de stat). Ovidiu Nicolescu mai apreciaza ca infiintarea unor centre de consultanta finantate de la bugetul de stat, dar si constituirea in fiecare judet, a cate unui cluster si a unui parc industrial destinat exclusiv IMM-urilor sunt masuri care sprijina mediul de afaceri.
Parafiscalitatea reprezinta o mare problema. Astfel, Patronatul IMM-urilor a identificat 534 de avize si licente, administrate de 34 de institutii publice. Dintre acestea, 66 de avize sunt duble. De asemenea, analiza a mai relevat ca pentru 104 autorizatii se aplica procedura aprobarii tacite, insa actul normativ inca nu a fost votat de Parlament.
Sursa: Adevarul, 20 martie 2007