In anul 2016 este necesara o accelerare puternica a reciclarii

0

poza-comunicat-deloitteBusinessMark Events Management, alaturi de specialistii Deloitte Romania si Reff & Asociatii, au organizat conferinta „FONDUL PENTRU MEDIU. PROVOCARILE ANULUI 2017” in data de 27 septembrie 2016, la Hotel InterContinental din Bucuresti.

Printre temele abordate in cadrul evenimentului, s-au numarat:

  • Noua fizionomie a transferului de responsabilitate: care este actualul raport juridic dintre operatorul de transfer de responsabilitate („OTR”) si generatorul de deseuri?
  • Elemente contractuale de protectie a operatorilor economici generatori de deseuri: la ce sa fim atenti cand semnam un contract cu un OTR?
  • Cum efectuam corect trasabilitatea deseurilor?
  • Taxa pentru ambalaje: cine si cand o datoreaza conform noilor prevederi legale?
  • Se mai taxeaza bunurile destinate dezmembrarii?

Specialistii care au dezvoltat tematicile propuse au fost: MIHAI PETRE, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte Romania, SILVIA AXINESCU,  Avocat, Reff & Asociatii, DANIELA NEAGOE, Senior Consultant Servicii Fiscale, Deloitte Romania.

„In Romania 97% dintre deseuri sunt duse la groapa de gunoi spre deosebire de procente ca 1% spre 0% in tari ca Olanda si Danemarca. In ultima perioada, cantitatea de deseuri pe cap de locuitor a crescut constant de la an la an. Ultimii 2-3 ani au dovedit ca OTR-urile (n.red. organizatiile de transfer de responsabilitate) nu sunt suficiente pentru Romania. Asta pentru ca Romania nu este pregatita pentru aceasta varianta. OTR-urile vor genera in continuare cresterea preturilor si vor limita cantitatile. Solutia pe care o vedem este colectarea individuala. Societatile pot face asta”, a declarat MIHAI PETRE, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte Romania.

Specialistul Deloitte Romania a subliniat ca pentru comunitatea europeana este importanta reciclarea nu faptul ca Romania plateste anual 500 de miloane de euro din fondul pentru mediu.

Autoritatile sunt intr-un moment 0 in relatia cu contribuabilii. Pana acum au lucrat cu OTR-urile, dar acestea sunt in impas si acum autoritatile sunt dispuse sa incurajeze colectarea individuala”, a mai precizat MIHAI PETRE.

Colega sa, DANIELA NEAGOE, Senior Consultant Servicii Fiscale, Deloitte Romania, a detaliat modificarile legislative despre plata contributiei la deseurile de ambalaje aparute in iunie 2016.

„Cea mai importanta modificare este cea referitoare la obiectivele de valorificare/reciclare individuala. Deseurile pot fi din activitatea proprie, dar si provenite din ambalaje preluate de la alti generatori de deseuri. S-a largit foarte mult sfera de provenienta si asta ii va ajuta foarte mult pe reciclatorii individuali”, a punctat DANIELA NEAGOE.

„S-a modificat si notiunea de introducere pe piata a ambalajelor. Au fost multe versiuni ale acestei definitii in Lege. Acesta a devenit foarte complexa si s-a simtit nevoia detalierii sale. Pe partea de substante periculoase avem o taxa dar a disparut din legislatia nationala lista cu substantele respective. Vom vedea in discutia de astazi la ce substante vom aplica taxa”, a mai precizat DANIELA NEAGOE.

ADRIANA LOBDA, Partener Audit, Deloitte Romania, a dorit sa vina cu o prezentare despre diagrama procesului de colectare-reciclare.

„Din postura beneficiarului imi pun doua intrebari: cat de mare incredere pot sa am in colector si in acel certificat pe care mi-l ofera? Discutam raportul de proceduri cu beneficiarul. O parte este destinata profilului de risc al colectorului, iar cea de-a doua este dedicata validitatii certificatului. In raport vom comenta informatiile despre sanatatea financiara a colectorului, despre capacitatea de transport. Ne gandim sa introducem anumite proceduri despre impredictibilitate si sa facem verificari fizice pentru a vedea daca transportul are sau nu loc„, a explicat ADRIANA LOBDA.

ADRIANA LOBDA a explicat ca prin acest raport, compania vrea sa aduca un plus de incredere beneficiarului despre calitatea colectorului.

SESIUNEA 2

RAUL CALIN POP, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, a deschis cea de-a doua parte a sesiunii de discutii.

„Inteleg ca interesul major este legat de tinta de valorificare a ambalajului. Cred ca acelasi interes ar trebui sa existe si pentru electronice si electrocasnice. Va pot spune cateva idei generale despre ceea ce cred eu ca se va intampla in perioada urmatoare. Romania are o obligatie pe ambalaje din 2005. Daca pun pe piata o sticla va fi foarte greu sa o gasesc chiar pe a mea si sa o reciclez, dar va fi mult mai usor sa ma asociez cu alti factori interesati de colectarea si reciclarea sticlei pentru a recicla impreuna”, a declarat RAUL CALIN POP, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

„Se impune prin legislatie o tinta procentuala legata de ceea ce se pune pe piata, pe care factorii trebuie sa o atinga individual sau printr-o asociere. Daca nu va atinge aceasta tinta fiecare companie va plati o suma fondului de mediu. Acesti bani sunt folositi ulterior tocmai pentru a stimula acest demers. Interesul agentului economic este sa faca profit. Intelegem asta, dar din cauza tuturor agentilor din piata suntem foarte jos in ceea ce priveste reciclarea, desi producatroii si-au atins toate tintele. Este clar ca nu functioneaza ceva. Mesajul meu legat de acest moment si de anii care vor urma este: incercati sa angrenati instrumentele de care dispuneti pentru a atinge aceste tinte pentru ca Romania isi asuma niste sarcini in Comisia Europeana pe care trebuie sa le indeplineasca”, a explicat RAUL CALIN POP.

Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat ca din partea autoritatilor locale se astepta o implicare mai mare.

„Autoritatile publice locale nu s-au implicat prea mult in acest subiect astfel ca preturile de colectare sa fie mai mici.  Autoritatile locale au si incasat bani de la Uniunea Europeana pentru a contribui la demersul de reciclare. Pare ca nu s-a inceput nimic, dar trebuie sa gaseasca solutii sau chiar sa dea banii inapoi daca au fost investiti in ceva ce nu functioneaza. Cert este ca anul 2016 este dificil si ca este necesara o accelerare puternica a reciclarii”, a mai explicat RAUL CALIN POP.

ISTVAN JAKAB, Presedinte, Administratia Fondului pentru Mediu, a incurajat companiile participante sa expuna AFM problemele cu care se confrunta.

„Sistemul de management al deseurilor este unul foarte complex si daca nu merge ceva bine tot sistemul este compromis. Sunt convins ca fiecare companie are problemele sale particulare, probleme pe care nu le-am banuit. Va incurajez sa ne expuneti aceste particularitati pentru a le avea in vedere in elaborarea reglementarilor din sector”, a afirmat ISTVAN JAKAB.

ISTVAN JAKAB a declarat ca la nivelul autoritatilor de resort exista o nevoie acuta de specialisti.

SESIUNEA 3

Cea de-a 3-a parte a zilei a inceput cu prezentarea DANIELEI NEAGOE, prezentare referitoare la taxa de ambalaje. Noutatile se refera la proiectul de ordin nr. 578/2006.

„Ramane optiunea de transfer a responsabilitatii catre OTR. Este clar ca si activitatea OTR-ului va fi reglementata si ca va functiona asa cum trebuie. Pana la urma se pot constitui OTR-uri si in cadrul unei companii. Nu trebuie sa se limiteze numai la OTR-urile existente. Vor aparea cu siguranta cai de a verifica, colectarile si certificatele pe care acestia le emit”, a explicat DANIELA NEAGOE.

Potrivit acesteia, trasabilitatea trebuie sa fie dovedita in ambele cazuri: deseuri proprii sau cu alta provenienta.

ANCA  LUPUSORU, Senior Tax Consultant, Deloitte Romania, a vorbit despre ecotaxa, o alta contributie la fondul pentru mediu de 0,1 lei pe bucata, aplicabila pungilor si sacoselor pentru cumparaturi. Potrivit acesteia, o noutate este ca nu vor fi supuse taxarii pungile de cumparaturi provenite din resurse regenerabile.

„In noul proiect de ordin publicat pe site-ul ministerului este mentionat faptul ca va fi introdusa prevederea conform careia vor fi supuse taxarii fara exceptie toate pungile si sacosele pentru cumparaturi indiferent de forma acestora”, a mai spus ANCA LUPUSORU.

De asemenea, reprezentantul Deloitte a adus cateva lamuriri cu privire la plata taxei la Fondul pentru Mediu pentru uleiurile minerale, care este de 0,3 lei pe kilogram.

„Ca si operator, trebuie sa am o situatie lunara cu cantitatile de uleiuri introduse pe piata sau distribuite pentru prima oara. Trebuie sa gestionez colectarea separata, valorificarea si eliminarea acestor uleiuri”, a mai precizat ANCA  LUPUSORU.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.