Femeile detin o treime din firmele nou infiintate

0

14  noiembrie 2006

36% din firmele nou-infiintate in ultimii zece ani in Romania sunt detinute sau controlate de femei.

In acelasi timp, in Uniunea Europeana doar 26% din firme sunt infiintate de manageri femei, conform unei cercetari sociologice realizate de Agentia pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).

Numarul total de IMM-uri se apropia anul trecut de jumatate de milion,  ceea ce inseamna ca aproape 150.000 de firme romanesti sunt detinute de manageri "cu tocuri".

Majoritatea romancelor se orienteaza catre industria usoara  – textile, incaltaminte, cosmetice si servicii – si sunt mai putin atrase de domenii precum cercetarea, industria petroliera sau constructiile.
Cei 1.000 de manageri chestionati de agentie au indicat ca principal avantaj al femeilor in afaceri  constiinciozitatea, dinamismul si farmecul personal, cele mai putin invocate avantaje fiind inteligenta, intuitia, simtul de raspundere si tenacitatea.

La nivel mondial, respectand proportiile legate de numarul de locuitori, Romania se apropie de Statele Unite si Canada in privinta ponderii managerilor femei in economie.

Datele arata ca 49% din totalul companiilor americane sunt detinute de una sau mai multe femei, in timp ce in Canada proportia este de 51%, a apreciat Ruxandra Boros, consultant al OECD.

Rata de supravietuire a companiilor conduse de femei este mai mare decat cea a firmelor conduse de barbati, aceasta situatie se explica prin faptul ca femeile gestioneaza mai bine situatiile cu risc crescut.
Nici la capitolul "investitii" romancele-manager par sa nu se hazardeze: sase din zece firme planuiesc doar investitii de mici dimensiuni pentru urmatorii ani.

Studiul mai releva ca fundamental in procesul de angajare este criteriul calificarii personale si nu al sexului, desi procentul angajatilor femei tinde sa scada proportional cu cresterea marimii firmei.

Sursa: Evenimentul Zilei, 14 noiembrie 2006

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.