Dialog politic si de afaceri Romania – Grecia

0

4 iunie 2007

In data de 5 iunie 2007, incepe la Atena a 4-a editie a conferintelor Forum Invest dedicata perspectivelor de cooperare economica regionala in contextul noii Europe extinse.

Evolutia pozitiva a schimburilor comerciale, diversificarea acestora, cresterea constanta a investitiilor elene in Romania, intalnirile intre factorii de decizie din mediul economic demonstreaza ca, pentru Romania, Grecia este un partener important in sud- estul Europei si unul dintre cei mai apropiati parteneri din cadrul Uniunii Europene.

Ce poate invata Romania din experienta elena de dezvoltare economica, interpretarea nuantata a modelul grecesc de absorbtie a fondurilor comunitare, programele de cooperare bilaterala si regionala, accesul la terte piete, climatul investitional, oportunitatile de afaceri din infrastructura si energie, ca si modalitati de finantare a priectelor bilaterale, sunt cateva din subiectele care vor fi dezbatute in cadrul conferintei.

Unul din subiectele care capaciteaza interesul oamenilor de afaceri din Romania, cat si al comunitatii grecesti, este accesarea fondurilor structurale si de coeziune. Organizatorii se asteapta ca Anastassios Bougas, seful Unitatii Romania a Directiei Generale de Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene si vorbitor in conferinta, sa ofere informatii de ultima ora despre data de acceptare a Proiectului Cadrului Strategic National de Referinta, intrat in procedura de acceptare in ianuarie 2007. "Estimam ca, prin folosirea acestor fonduri, Romania va atinge o crestere suplimentara a PIB de 15-20% pana in 2015", a afirmat Bougas, cu ocazia ultimei sale vizite la Bucuresti.

O alta modalitate de finantare, despre care va vorbi Theodorus Skylakakis, Secretarul General pentru Relatii Economice Internationale din cadrul MAE elen, o constituie alocarea de fonduri Romaniei prin Planul Elen de Dezvoltare a Balcanilor. Planul este o initiativa a Greciei, lansata in 2002, prin care statul elen finanteaza cu 550 milioane de euro o serie de initiative de dezvoltare esalonate pe 10 ani. Proiectele sunt destinate sustinerii cresterii economice in regiunea de sud – est a Europei. In ceea ce priveste Romania, au fost aprobate deja 19 proiecte de investitii care au absorbit 12,2 milioane euro.

Grecia este al zecelea mare investitor in Romania, cu mai mult de 3.600 de companii prezente pe piata locala. In 2006, relatiile comerciale au depasit pragul de un milliard de euro, comertul inregistrand o crestere de 47% fata de 2005.

Peste 250 de oameni de afaceri si oficiali din Europa Centrala si de Sud – Est participa, intre 2 si 5 iunie, la conferinta Forum Invest de la Atena, cu tema "Perspectivele de cooperare economica regionala in contextul noii Europe extinse". Romania va fi reprezentata, printre altii, de Darius Mesca, Secretar de Stat la Ministerul Economiei si Finantelor si Septimiu Buzasu, Secretar de Stat la Ministerul Transporturilor, Eugen Dijmarescu, vice guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, oameni de afaceri si reprezentanti mass-media.

Pentru mai multe informatii:
Simona Dinu, PR Officer
Telefon: +40 21 311 56 10
Fax: +40 21 311 56 11
Mobil: 0740 121 692.

Sursa: Redactie PlandeAfacere.ro, 4 iunie 2007

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.