Delegatia Invest in North-East Romania pleaca astazi la Expozitia Mondiala de la Milano

0

Avion TaromDelegatia regiunii de Nord-Est a Romaniei va pleca astazi, 9 iunie, spre Expozitia Mondiala de la Milano pentru a promova tot ce are mai bun si mai frumos de oferit regiunea potentialilor investitori internationali.

Multumita faptului ca Iasul are un aeroport international cu legatura directa spre Lombardia si a ajutorului oferit de Tarom, partener oficial al Misiunii Economice Invest in North-East Romania, delegatia regionala va ajunge rapid si in siguranta in Italia pentru a-si indeplini obiectivele la Expozitia Mondiala.

In acest context Marius Alexa, presedinte APEC Iasi, a acordat un scurt interviu in care ofera ultimele noutati ale acestui demers:

REP: Cu ce ganduri va indreptati spre Expozitia Mondiala de la Milano, acum ca a sosit momentul plecarii?

Marius Alexa: Momentul mult asteptat a sosit si iata-ne ajunsi in ziua plecarii la EXPO Milano. Sunt mandru de faptul ca am reusit, impreuna cu alte institutii si companii regionale, sa organizam aceasta misiune care ofera regiunii de Nord-Est vizibilitatea de care avea atat de multa nevoie. Ar fi fost pacat sa ratam o sansa atat de mare de a ne face remarcati in cadrul unui eveniment de o asemenea anvergura, mai ales in contextul in care acesta are loc atat de aproape de noi. Mergem optimisti si increzatori, doritori de a ne prezenta proiectele si reusitele dar si de a comunica cu potentiali investitori in regiunea noastra. Suntem convinsi ca eforturile noastre isi vor aduce roadele in timp avand in spate si experienta de 8 ani in care am dezvoltat programul Invest in Iasi.

REP: De ce considerati ca aceste actiuni sunt importante pentru comunitatea noastra?

Marius Alexa: Orasul si regiunea noastra au nevoie constanta de astfel de actiuni de promovare dat fiind faptul ca acum vorbim despre o competitie internationala pentru atragerea de capitaluri si de oameni valorosi. Ca urmare a evenimentelor de la Tel Aviv si Viena de anul trecut, primim continuu semnale privind interesul investitorilor de a explora oportunitatile din Moldova. Evenimentele de asemenea amploare ca cel de la EXPO Milano trebuie exploatate inteligent iar ele vor avea ecouri ani si ani. Beneficiile sunt numeroase, pe langa faptul ca delegatii, ca adevarati ambasadori, vor putea sa cunoasca omologi si potentiali parteneri din tari unde putem ajunge mai greu, vor avea acces la foarte multe informatii privind nivelul de dezvoltare international al proiectelor din agricultura si energie. E un prilej de cunoastere pentru cei din domeniul cercetarii, marketingului, industriilor creative, inovarii si tehnologiei. Pe scurt, regiunea noastra va avea enorm de castigat prin faptul ca va prezenta, initia si continua dialoguri pe plan international.

REP: Chiar functioneaza parteneriatul public-privat la noi?

Marius Alexa: Ca urmare a programelor noastre din ultimii 10 ani si anume Fabricat in Iasi, Iesenii vor aeroport, Cluserul ICONIC, Modova vrea autostrada, Invest in Iasi in care am colaborat cu administratia publica pot spune ca exista un aspect dual al acestei chestiuni. Pe de o parte, astfel de parteneriate sunt necesare si practic inevitabile in realizarea unor proiecte importante si complexe pentru comunitate. Ele pot aduce la un loc autoritatea si increderea cu viziunea, pragmatismul si viteza de adaptare la nou. Am descoperit de multe ori lucruri foarte valoroase in aportul adus de administratia publica. Contrar prejudecatilor curente am colaborat cu persoane foarte competente din administratie care merita recunoastere si o motivatie corespunzatoare. Pe de alta parte, aceste parteneriate se nasc si se deruleaza dificil deoarece includ o neincredere reciproca izvorata din ciocnirea filosofiilor diferite de abordare a problemelor complexe cu care ne confruntam. Principalele probleme identificate de noi au fost orgoliul exacerbat al decidentilor, stadiul incipient al culturii asociative in Romania, legislatia incalcita si comunicarea deficitara.

Delegatia din regiunea de Nord-Est va fi prezenta la Expozitia Mondiala de la Milano in perioada 9-13 iunie. Pe data de 11 iunie, in Pavilionul Romanei va avea loc Conferinta Invest in North-East Romania, cu prilejul careia vor avea loc o serie de activitati, dezbateri si discutii cu reprezentanti atat din Romania cat si din Italia.

Sursa: Ziarul de Iasi

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.