Deloitte Romania a organizat, cu sprijinul BusinessMark Event Management, evenimentul Impactul Noului Cod Vamal asupra Portului Constanta, pe data de 29 iulie in Constanta.
La aproape doua luni dupa intrarea in vigoare, Deloitte Romania impreuna cu reprezentantii Directiei Generale a Vamilor, a Biroului Vamal Constanta Nord si a Biroului Vamal Constanta Sud au explicat principalele implicatii ale Noului Cod Vamal al Uniunii Europene si a normelor de aplicare ale acestuia asupra operatiunilor vamale derulate in portul Constanta.
Speakerii invitati ai conferintei au fost:
DANIELA NEAGOE – Senior Consultant servicii fiscale, Deloitte Romania
FLORENTINA IOANEI, Sef Birou Vamal Constanta
CONSTANTINA FIRANESCU, Sef Biroul Vamal Constanta Sud Agigea
COSMIN DINCA, Senior Consultant servicii fiscale Deloitte Romania
RALUCA, ATOMEI, Directia Generala a Vamilor
CLAUDIA GHITA, Directia Generala a Vamilor
RALUCA MOCANESCU, Directia Generala a Vamilor
CONSTANTIN TRIMBEZ, Directia Generala a Vamilor.
DANIELA NEAGOE, Senior Consultant servicii fiscale, Deloitte Romania, a prezentat in deschiderea evenimentului cateva implicatii ale Noului Cod Vamal pentru Portul Constanta.
„In primul rand am observat bucurosi ca am intrat in acest program pilot al UE – China – Smart and Secure Trade Lanes. De exemplu daca in China sunt niste reguli la incarcarea in container si in UE sunt alte reguli se vor lua in calcul ambele reguli. Se va face schimb de date. Operatorii economici din UE sunt recunoscuti in China si invers. Credem ca acest program va reduce timpul de vamuire in Portul Constanta pentru marfurile din China. Urmeaza ca in Romania se publice masurile nationale pentru acest program, acordul este deja semnat din 15 iulie si urmeaza a fi pus in practica”, a declarat DANIELA NEAGOE.
Potrivit acesteia, tot prin Noul Cod Vamal a fost introdusa o noua metoda de garantare – participarea prin plata unei contributii la schema generala de garantare administrata de autoritatea vamala.
„De asemenea, se poate reduce garantia globala cu pana 50% in cazul AEO, daca nu au existat datorii in ultimii 2 ani. Totodata, s-a rezolvat o inechitate si nu se mai garanteaza transportul marfurilor pe Dunare, asa cum nu se garantau pe Rin”, a precizat DANIELA NEAGOE.
In ceea ce priveste, semnatura electronica extinsa – faza pilot, aceasta este obligatorie a fi utilizata pentru marfurile introduse in Uniunea Europeana prin birouri vamale din Romania la momentul depunerii DSI – Declaratiei Sumare de Intrare.
„Utilizarea aceastei semnaturi electronice urmeaza sa se extinda si pentru restul componentelor sistemului integrat vamal pentru procesarea tuturor declaratiillorvamale incepand cu 2020. Prin aceste masuri se doreste un mediu securizat intre agentii economici, reprezentantii acestora si autoritatile vamale„, a explicat DANIELA NEAGOE.
In ceea ce priveste regimul de tranzit unional, potrivit acesteia, recent Comisia Europeana a elaborat un ghid care detaliaza procedurile de urmat de catre agentii economici ca urmare a noilor schimbari aduse de Codul Vamal Unional.
Referitor la autorizarea unui depozit sau perimetru cu caracter temporar, reprezentantul Deloitte a atras atentia asupa necesitatii inscrierii in obiectul de activitate al solicitantilor unei astfel de autorizatii, a codului CAEN privind activitatile de depozitare.
Referitor la sistemul de control al exportului si la formalitatile la export pentru produsele incarcate pe nave, DANIELA NEAGOE a precizat: „Si pe partea de export a fost reactualizat sistemul. De asemenea, declaratia prealabila la iesire poate lua una din urmatoarele forme: o declaratie vamala, o declaratie de export, o declaratie sumara de iesire.” In plus, in cazul formalitatilor de export a fost introdusa o noua facilitate pentru cei care sunt autorizati AEO, si anume – depunerea declaratiei vamale de export fara a mai fi necesare alte date suplimentare.
FLORENTINA IOANEI, Biroul Vamal Constanta, a atras atentia asupra specificului acestei facilitati:
„Reglementarea aceasta este una generala si nu poate prevedea toate exemplele reale din practica si ar trebui sa se permita solicitarea de noi date fara a se considera un abuz. De aceea, sunt multe modificari care au intervenit deja sau care vor interveni. Interesul trebuie sa fie comun intre autoritatile vamale si operatorii economici pentru a face lucrurile in mod corect„, a precizat FLORENTINA IOANEI.
In cea de-a doua parte a zilei, DANIELA NEAGOE a enumerat principalele beneficii de care poate dispune un AEO:
• Neplata TVA in vama (in baza certificatului de amanare de a plata TVA)
• Scutirea de la garantarea TVA pentru regimul 42
• Notificarea prealabila pentru control fizic
• Prioritate la procesarea, formalitatile si controalele transporturilor in cazul exceptarii de la tratamentul favorabil
• Controale fizice si documentare reduse
• Garantie globabla – cuantum redus de pana la 50%, respectiv 70% sau exonerare de garantie
• Scutirea de la notificare a biroului vamal pentru fiecare sosire a marfurilor in cazul utilizarii procedurii simplificate de inscriere in evidentele declarantului
COSMIN DINCA, Senior Consultant servicii fiscale, Deloitte Romania, a vorbit despre metodologia de obtinere a certificarii AEO.
„Procesul nu este greoi dar nici simplu. Chestionarul de autoevaluare ce contine peste 100 de intrebari a fost revizuit conform cerintelor din Noul Cod Vamal Unional si sta la baza procesului de autorizare. Acesta oglindeste procedurile de control intern din cadrul fiecarei companii solicitante. In primul rand, operatorii economici autorizati trebuie sa fie solvabili din punct de vedere financiar, sa nu aiba datorii fata de autoritatea vamala sau fiscala si sa poata asigura siguranta si securitatea operatiunilor vamale desfasurate”, a explicat COSMIN DINCA.
El a mai precizat ca in vederea solicitarii autorizarii AEO se completeaza o cerere ce poate fi regasita atat in legislatia vamala in vigoare cat si pe website-ul Directiei Generale a Vamilor.
RALUCA ATOMEI, Directia Generala a Vamilor (DGV), a oferit mai multe detalii despre procesul de autorizare AEO.
„Chestionarul a fost modificat de curand si este putin mai greu de completat, dar exista acolo si instructiuni de completare a acestuia. In primul rand ne intereseaza ca operatorul sa nu fi avut greseli grave si repetate cu vama. Se poate vedea pe site-ul nostru ce documente se depun impreuna cu cererea. Cererea se analizeaza in termen de 30 de zile, apoi urmeaza auditarea sediului central al solicitantului urmat de auditarea punctelor de lucru ale acestuia. Urmeaza apoi emiterea autorizatiei sau refuzul acordarii acesteia„, a declarat RALUCA ATOMEI.
Potrivit acesteia, exista un nou criteriu referitor la autorizarea AEO.
„Avem din luna mai un criteriu nou referitor la calificarea profesionala a celor care se ocupa de aspectele de ordin vamal din compania respectiva. Criteriul este indeplinit daca persoana care se ocupa de astfel de aspecteare o experienta practica dovedita de 3 ani in domeniul vamal, sau daca detine un standard de calitate international in domeniu. Mai exista un criteriu care in Romania nu se aplica inca, acela ca persoana in cauza sa fi absolvit cursuri de resort. La nivel unional numai 13-15 state pot asigura acest tip de cursuri de formare profesionala”, a mai precizat RALUCA ATOMEI.
FLORENTINA IOANEI, Biroul Vamal Constanta, a subliniat ca:
„Din punctul meu de vedere regulile noi sunt mult mai clare si mai permisive. Cine are AEO are tot ce vrea. AEO inseamna un agent care are mereu actele la vedere si un partener de incredere pentru autoritatile vamale. Ideea este ca vama sa poata parcurge foarte usor parcursul marfurilor”, a explicat FLORENTINA IOANEI.
In continuarea sesiunii de discutii, cu privire la procedura simplificata de inscriere in evidentele declarantului DANIELA NEAGOE a precizat ca decizia cu privire la interventia biroului vamal pentru efectuarea verificarii marfurilor se ia in baza notificarii de sosire transmise de detinatorul autorizatiei intr-un termen de interventie de maxim 3 ore, la fel cum era stipulat si in vechea legislatie.
Reprezentantul Deloitte a mai vorbit despre: securizarea operatiunilor vamale in relatia cu autoritatile vamale
„Detinerea unei informatii obligatorii simplifica foarte mult operatiunile vamale. Daca cunosti codul tarifar al marfurilor toate celelalte masuri tarifare si netarifare sunt cunoscute. Atunci veti obtine un grad foarte mare de predictibilitate. Daca ati solicitat o informatie obligatorie sunteti obligati sa o folositi, iar autoritatea vamala este obligata sa o ia in considerare. Este un avantaj pe care trebuie sa-l folositi”, a completat CLAUDIA GHITA, Directia Generala a Vamilor.
DANIELA NEAGOE a revenit punctand o alta noutate legata de modul de stabilire al valorii in vama. „Pragul pentru care nu se solicita depunerea unei declaratii de valoare in vama la momentul importului a fost ridicat la 20.000 de euro, cu conditia ca marfurile sa nu reprezinte transporturi fractionate”, a punctat specialistul Deloitte Romania.