A aparut o noua editie a Standardului pentru Sistemele de Management al Calitatii – ISO 9001:2008

0

ISO (Organizatia Internationala de Standardizare) a publicat cea mai recenta editie a standardului ISO 9001:2008 – Quality management system – Requirements, standard de referinta pentru sistemele de management al calitatii utilizat la nivel mondial.

ISO (Organizatia Internationala de Standardizare) a publicat cea mai recenta editie a standardului pentru sistemul de management al calitatii ISO 9001:2008, Quality management system – Requirements (Sisteme de management al calitatii. Cerinte). Aceasta este cea de a patra editie a acestui standard, cunoscut si aplicat in 175 de tari, incepand cu anul 1987, cand a fost elabotata prima editie.

La realizarea actualei editii a standardului ISO 9001 au fost primite observatii din 175 de tari, si a fost luata in considerare experienta de implementare a peste un milion de organizatii.

Pentru actuala editie a ISO 9001, cuvintele de ordine au fost clarificarea cerintelor standardului, bazate pe opt ani de experienta in implementarea editiei anterioare, si corelarea cu cerintele lui ISO 14001, referentialul pentru sisteme de management de mediu, in vederea asigurarii unui standard pentru sistem de management al calitatii cat mai bine pregatit pentru implementarea sistemelor integrate de management.

Sedintele ISO/TC 76, comitet tehnic din cadrul ISO responsabil cu standardele din familia ISO 9000 (18 standarde in prezent), dedicate revizuirii lui ISO 9000 au reunit nu mai putin de 80 de tari participante, inclusiv Romania, prin organismul national de standardizare ASRO, si 19 organizatii internationale sau regionale, plus alti experti tehnici independenti.

Desi cele peste 600 de observatii primite au consumat zile intregi de dezbateri aprinse, modificarile incorporate in ISO 9001 sunt putine ca numar, dar cu impact asupra sistemelor de management existente.

Majoritatea modificarilor incluse sunt in note explicative tocmai pentru a se evita introducerea de noi cerinte, in practica standardizarii fiind cunoscut faptul ca notele au caracter de recomandare.

In data de 19 noiembrie 2008 noua editie a standardului pentru sisteme de management a devenit standard european sub titulatura EN ISO 9001:2008 – Quality management system – Requirements.

ASRO/CT 56, Managementul calitatii si asigurarea calitatii, comitet tehnic oglinda al ISO/TC 76 se va reuni in data de 25 noiembrie a.c. pentru a discuta varianta in limba romana a ISO 9001:2008. Data aprobarii ca standard roman (SR) a ISO 9001:2008 va fi comunicata ulterior.

ASRO – Asociatia de Standardizare din Romania

Biroul Imagine si Relatii publice
Adina Hategan
021.312.94.89
www.asro.ro

Pentru cei care cauta serviciile unui trainer, Plandeafacere.ro recomanda www.Traineri.ro.

Sursa: Plandeafacere.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.