5 mai – Ziua Europeana de lupta impotriva discriminarii persoanelor cu dizabilitati

0
fundatia_pentru_voiCu ocazia Zilei Europene de lupta impotriva discriminarii persoanelor cu dizabilitati, Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Fundatia Pentru Voi din Timisoara au lansat studiul Pledoarie pentru transparenta si responsabilizare in finantarea serviciilor destinate persoanelor cu dizabilitati mentale din Romania.

Cercetarea, realizata cu sprijinul Open Society Institute (OSI), Budapesta, Initiativa pentru Sanatate Mintala, analizeaza modul in care se cheltuiesc fondurile publice (din bugetul de stat si bugetele loacle), fonduri europene si din imprumuturi externe in domeniul dizabilitatii intelectuale, aducand in atentia factorilor institutionali o serie de probleme:

– Capacitatea institutionala slaba a furnizorilor publici de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilitati;
– Unele surse de finantare nu sunt adecvate in totalitate obiectivelor de crestere a calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati;
– Autoritatile cu responsabilitati in domeniu – Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap nu au urmarit in ultimii ani o politica mai coerenta de alocare financiara pentru domeniul asistentei sociale;  
– Informatiile despre volumul finantarilor si beneficiarii acestora sunt uneori imposibil de aflat.

Este timpul ca intreg procesul de reforma a domeniului serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilitati mentale – inclusiv in ceea ce priveste finantarea acestui sector – sa devina o preocupare constanta si responsabila a autoritatilor implicate, centrata pe persoana si nu pe institutie, asa cum se intampla in prezent.

Am trait de la nastere pana la 23 de ani prin diferite institutii, m-au mutat din una in alta. Acolo a fost foarte rau! a declarat Nicoleta Nicolici, auto-reprezentant al Fundatiei Pentru Voi. Din ’99 sunt la Fundatia Pentru Voi unde ma simt foarte bine! Lucrez in trei locuri: fac curatenie la Centrul Pentru Voi, lucrez doua ore la Unitatea Protejata si dupa masa fac curatenie la o scara de bloc (…) Prima data am locuit la locuinta protejata Dina, iar acum locuiesc impreuna cu alte 3 colege la locuinta Dora. Aici am camera mea, dulapul meu, hainele mele, a completat Nicoleta.

In 5 mai se sarbatoreste Ziua Europeana de lupta impotriva discriminarii persoanelor cu dizabilitati. Dincolo de manifestarile festive ce se organizeaza, importanta este realitatea vietii de zi cu zi. Persoanele cu dizabilitati intelectuale sunt singurii cetateni ai Romaniei inchisi in institutii si izolati de comunitate, fara a fi condamnati prin sentinta judecatoreasca.

Ce inseamna viata intr-o astfel de institutie: inseamna sa locuiesti cu persoane pe care nu le-ai ales, sa mananci ce vor altii si la ora la care vor ei, sa imbraci haine pe care nu le-ai ales tu si sa ai foarte putine activitati. Fundatia „Pentru Voi” militeaza de 12 ani pentru a reda persoanelor cu dizabilitati intelectuale controlul asupra propriilor lor vieti, pentru a le reda demnitatea, a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.

Cu aceste argumente, partenerii implicati in proiect urmaresc, prin aceasta cercetare, precum si prin alte demersuri similare, sa puna pe agenda publica nevoia de responsabilitate si de transparenta in tot ceea ce inseamna angajarea unor finantari pentru reforma in domeniul social. Tema este cu atat mai importanta cu cat in prezent Romania este/va deveni parte a mai multor angajamente financiare externe, ale caror conditii trebuie cunoscute de intreaga societate, pentru ca aceste fonduri sa fie directionate in mod responsabil si transparent catre nevoi obiective.

Pentru informatii suplimentare, contactati Elena Iorga, Director de programe IPP, la tel: 021 212 3126/27 sau e-mail: [email protected].

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.