Chiar am nevoie de un plan de afaceri?

1

Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si-o adreseaza intreprinzatorii aflati la inceput de drum. Din varii motive, marea majoritate considera ca ei nu au nevoie de un plan de afacere, fie pentru ca afacerea se afla la inceput, fie ca este prea mica sau ca au totul atat de clar incat nu vad rostul unui document scris.

Ceea ce pierd din vedere acestia este faptul ca planul de afaceri poate fi un instrument esential si valoros atat pentru lansarea si dezvoltarea afacerii cat si pentru managementul ei.

Cu atat mai mult, daca ai nevoie de suport financiar si intentionezi sa apelezi la o institutie financiara sau la un potential investitor sau daca esti in cautarea unui partener strategic pentru dezvoltarea afacerii, un plan de afaceri este esential.

In acelasi timp, realizarea planului de afacere te va ajuta sa iti clarifici mult mai bine conceptul de afaceri si iti va oferi si idei si perspective noi asupra afacerii.

In ciuda aparentelor, un plan de afaceri nu este un document stufos si rigid menit sa puna presiune pe antreprenor care trebuie sa „piarda timp” pentru a-l scrie.

In realitate un plan de afaceri bine realizat este chiar opusul: un instrument flexibil si dinamic care te poate ajuta sa devii mai creativ in afaceri si sa gasesti solutii pentru provocarile de zi cu zi ale afacerii.

In plus, pe baza planului de afaceri iti vei crea planul de actiune prin care se vor atinge toate obiectivele stabilite pentru afacere.

Intorcandu-ne la intrebarea initiala, daca ai sau nu nevoie de un plan de afacere, este adevarat ca poti sa creezi o afacere de succes si fara un plan de afaceri, dar iti va fi in mod clar mai usor sa dezvolti o afacere si sa o faci profitabila avand la baza un plan bine construit.

Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.