Revista Romana de Managementul Proiectelor a ajuns la editia a VI-a

1

RRMP Nr.6 Oct. 2013In numarul 6 a Revistei Romane de Managementul Proiectelor, avem ocazia sa ne intalnim cu o parte din specialistii domeniului si sa aflam de la ei ultimele pareri, experiente si noutati din zona Managementului de Proiect.

Autorii ce si-au adus contributia in dezvoltarea acestui numar sunt: Simona Bonghez, Tudor Pitulac, Dan Spranceana, Liviu Petre, Ilie Simion, Corina Craescu, Bogdan Burcea, Corneliu Pricopie, Antoniu Poienaru, Dan Radoiu si altii.

Printre materialele prezente in acest numar putem citi articole precum:

• „Ce nu este coachingul?” – Cristian Orasanu
Cristian Orasanu – „Am primit de curand o oferta de coaching de la o multitalentata doamna care imi promitea sa-mi schimbe viata radical. Sigur ca in fata unei asemenea oferte nu poti decat sa te arati interesat, chiar daca tu de fapt esti multumit cu ce ai. Mai ales ca expertiza doamnei variaza de la coaching si training pana la detectarea si interpretarea limbajului non verbal.

• „Etapa de analiza si design in dezvoltarea proiectelor software” – Bogdan Burcea
Bogdan Burcea – „In 1970, Winston Royce elabora teoria conform careia, fiecare etapa din faza de executie a unui proiect de dezvoltare software poate fi finalizata inaintea inceperii urmatoarei etape, definind 7 etape de baza: elaborarea cerintelor de sistem, elaborarea cerintelor software, analiza, design, scrierea de cod software, testare si mentenanta; altfel spus, modelul propus de Winston Royce este un model cascada. Dezvoltarea de software este un domeniu de activitate ce a evoluat exponential din 1970 si pana in zilele noastre, iar modelul propus de Winston Royce sta si azi la baza activitatilor din faza de executie in proiectele de dezvoltare software.

• „Expozitiile, dialogul si studiile de caz pot oferi cele mai productive si profitabile repere” – Corneliu Pricopie
Corneliu Pricopie – „Centrul de Afaceri si Expozitie „Mircea Cancicov” din Bacau (CAEx) a luat fiinta in urma cu doi ani, prin efortul comunitatii locale si cu ajutorul unei finantari europene si a devenit deja o structura emblematica pentru evenimentele de business din aceasta parte a Moldovei.

• „Managerul de proiect – Dirijorul orchestrei sau Pianist virtuos?” – Dan Spranceana

Dan Spranceana – „Articolul vrea sa prezinte un punct de vedere legat de o alta controversa existenta in lumea zbuciumata a Managementului de Proiet. Trebuie sa fie Managerul de Proiect, MANAGER sau trebuie sa fie SPECIALIST ? Exista un raspuns clar si raspicat al specialistilor: Un Project Manager ADEVARAT poate conduce orice tip de proiect pentru ca el are aptitudinile necesare si poate folosi unelte specifice care il conduc la indeplinirea obiectivelor.

• „Patru migratii in IT si PM – de la oportunism la imposibilitate” – Tudor Pitulac

Tudor Pitulac – „Invitatia organizatorilor excelentului eveniment Even mammoth can be agile de a face o prezentare in plen reprezinta o ocazie si pentru a ma tine de o promisiune mai veche fata de Revista Romana de Managementul Proiectelor. Fiind fundamental o actiune pentru cei din IT, si pentru ca eu nu vin din IT, am decis sa fac prezentarea la eveniment altfel decat le-au facut pe ale lor ceilalti speaker-i. Am proiectat in locul unei prezentari ppt o singura schema colorata (Fig.1.), asigurand audienta ca cei interesati vor gasi detalii in articolul de fata.

• „Interviu – De la traditionalul Management de Proiect spre Agile” – Simona Bonghez

Simona Bonghez

Simona Bonghez

„Redactia: Cursul vietii v-a adus in pozitia din care puteti fi remarcata ca fiind o figura onorabila din punct de vedere profesional. Pe scurt, care au fost cararile carierei ce v-au adus pana aici?

Simona Bonghez: E prima data cand sunt numita figura onorabila 🙂 , dar adevarul este ca mi-am castigat un renume de care sunt mandra. Care au fost radacinile? Am pornit la drum ca programator, dar nu am avut prea multa rabdare (si probabil ca nu eram nici prea priceputa) asa ca m-am orientat repede spre coordonarea proiectelor. Si mi-a placut. Mult. Iar apoi am inceput sa-i invat pe altii iar asta mi-a placut si mai mult… Am trecut prin mai multe pozitii manageriale atat in firme de stat cat si in mediul privat si am avut sansa de a fi implicata in proiecte atat in tara cat si pe plan international. Am avut astfel posibilitatea de a acumula expertiza si mai ales de a alege spre ce sa ma indrept.

• „Consultantii buni nu duc lipsa de clienti” – Corina Craescu

Corina Craescu – „Daca notiunea de „proiect” conduce la derularea serioasa a unor activitati, de cele mai multe ori aceasta interpretare nu se confunda cu practica. Pentru multe organizatii care lucreaza cu proiecte, lucrul acesta li se pare foarte „trendy”, fara a intelege in profunzime ce inseamna sa realizezi si sa gestionezi un proiect de succes.

Majoritatea proiectelor se realizeaza „pe baza experientei individuale”, in sensul ca fiecare manager de proiect le realizeaza dupa cum crede ca este mai bine, axandu-se pe evitarea situatiilor conflictuale si mai putin pe incadrarea in timp, cost si calitate.

• „Nita <futaleufu> cu gandul la Hridroelectrica!” – Antoniu Poienaru

Antoniu Poienaru – „In 1994 statul argentinian a creat compania Hidroeléctrica Futaleufú S.A., a eficientizat-o apoi a instrainat in 1995 pachetul majoritar. Speram ca ministrul delegat la Energie, Constantin Nita sa fie doar cu gandul la ravnita ‘‘perla a coroanei’’, stiind clar ca Hidroelectrica a iesit din insolventa in acest an. ‘‘Spargerea’’ companiei de stat si preluarea vechilor termocentrale producatoare de energie scumpa din bazinele carbonifere, va crea dupa mintea lui ‘‘futaleu’’ Nita, un ‘‘mix’’ care sa se vanda la un pret competitiv iar Romania sa aiba un rol si pe piata regionala de energie. Nita ar vrea probabil sa acopere jafurile electorale incepand cu anii ‘90 din Complexul Energetic Oltenia, fief-ul lui Ponta, cu banii Hidroelectrica.

• „Balada angajatului vesnic intarziat” – Dan Radoiu

Dan Radoiu – „Va spune ceva imaginea colegului vesnic intarziat, care intotdeuna ajunge cu cateva minute mai tarziu si nu este niciodata gata la timp? Ma gandesc uneori ca Minulescu, pe langa „Celei care minte” si „Celei care pleaca”, ar fi trebuit sa compuna si „Celui care intarzie”. Aproape ca nu imi vine sa ma gandesc cum ar fi sunat, versurile „Sa-ncepem slujba-n miez de noapte/Si maine s-o sfarsim in zori!” capatand noi conotatii in context.

• „10 lectii invatate din implementarea unui proiect european” – Ilie Simion

Ilie Simion – „Cred ca vi s-a intamplat cel putin odata sa „sariti” peste etapa identificarii si comunicarii lectiilor invatate din implementarea unui proiect. Epuizarea, uitarea, presiunea inceperii unui nou proiect, ideea ca nu e nevoie pentru ca vi le veti aminti oricum, sunt doar cateva scuze plauzibile care-mi vin in minte… Si totusi, reflectia asupra a ceea ce ai facut bine sau mai putin bine este un fel de ulei turnat in rulmentul rotii lui Deming, ce va preveni instaurarea rutinei sau a convingerii ca „merge si-asa”. Aceasta obisnuinta este mai cu seama utila pe tot parcursul proiectului, dar la finalul proiectului este o ocazie excelenta pentru a trage linia.

• „Reflectii” – Liviu Petre

Liviu Petre – „Un citat celebru spune „Perceptia este realitate!”. Am avut ocazia sa constat, si nu o data, faptul ca anumite, sa le numim instrumente din aria managementului, comunicarii, managementului de proiect, sunt gresit percepute de cei implicati. Astfel se face ca in loc ca aceste instrumente sa fie folosite cu succes la scara larga, ele fie nu sunt folosite, fie sunt folosite gresit. Am sa incerc sa clarific cateva dintre ele in cele ce urmeaza. Sper ca cele de mai jos sa ofere un prilej de reflectie pentru cititori in vederea unei intelegeri cat mai corecte a subiectelor abordate si a unei aplicari cat mai consistente. Nu sunt lucruri complicate, insa trebuie sa credem in ele pentru a le aplica si trebuie sa le intelegem pentru a crede in ele.

Parcurge noul numar si fi la curent cu noutatile din domeniul Managementului de Proiect. Nu uita, Revista Romana de Managementul Proiectelor este singura publicatie periodica din Romania ce este dedicata domeniului Managementului de Proiect, avand sustinerea si contributia specialistilor din domeniu. Iar tu, prin contributia ta, poti sa aduci viata si un plus de calitate numerelor ce vor urma. Scrie-ne la adresa: redactie [at]managementul-proiectelor.ro.

Share.

Un comentariu

  1. ANA MARIA DRAGOMIR on

    Buna ziua,

    Doresc sa ma abonez la Revista Romana de Management al Proiectelor.
    Va rog sa-mi trimiteti mai multe detalii pe adresa de e-mail.
    Va multumesc!

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.