Managerul de Proiect cel Intelept

0

Lao Tzu – Batranul Intelept

 Nici un profesor, nici o carte si nici un curs nu va face din tine un Manager de Proiect mai bun sau foarte bun. Nu exista reguli si tehnici anume, care sa dezvolte calitatea unui manager de proiect. Adesea, teoria aflandu-se departe de realitatile vietii, trebuie ca unele lucruri sa le descoperi singur, sa le experimentezi pe „propria piele” si sa „simti” rezultatul actiunilor tale.

Un manager de proiect slab din punct de vedere profesional, poate sa frecventeze nenumarate cursuri/traininguri dar acestea nu vor avea ca rezultat decat o adancire a starii de nemultumire ce se formeaza in mintea sa. Frustrarea fiind cea care apare acolo unde dorinta si ideile exista dar practica fiind cea care se afla in lipsa. In ultimii ani, lipsa de experienta a devenit un factor important pentru detasarea si selectarea viitorilor manageri de proiect. Datorita faptului ca o abordare pur teoretica a proiectelor, nu este suficienta, angajatorii recomanda (viitorilor) managerilor de proiect, sa cerceteze intr-o masura cat mai mare posibilitatea de a lucra efectiv la proiecte concrete a caror rezultate sunt/vor fi palpabile.

Managerul de Proiect cel Intelept, isi dezvolta abilitatile si cunostintele prin exercitiu, prin punere in practica, prin testare, prin feedback si prin reculegere asupra rezultatelor atinse. Doar in acest mod, aplicand ce am invatat, dezvoltandu-ne si mergand pe simtul nostru intern, putem sa scoatem la suprafata adevaratul manager de proiect ce se afla in noi.

Exercitiul permanent, continuu si intampinarea constructiva a situatiilor neprevazute ce apar in munca zilnica, sunt cele care vor definitiva, intr-un final, managerul de proiect din noi.

John Caroll, autor al cartii „The Way of the Project Manager„, a publicat referitor la directia ce ar trebui adoptata de managerii de proiect de pretutindeni, urmatoarele randuri indrumatoare:

Give up sainthood, renounce wisdom,  
And it will be a hundred times better for everyone.  
Give up kindness, renounce morality,  
And the people will go back to filial piety and compassion.  
Give up cunning, renounce profit,  
And robbers and thieves will disappear.  
If these three are not sufficient in themselves,  
Consider natural simplicity,
Cherish nature’s work,
And let things take their course.

Autorul explica cum abordeaza derularea unui proiect, un manager de proiect intelept ce este focusat pe soft skill-urile din managementul proiectelor. Cuvintele autorului pornind si fiind bazate pe indrumarea si sfaturile filozofului chinez Lao Tzu, privind randurile in esenta lor, vedem ca John Caroll s-a concentrat pe modul in care un manager de proiect poate sa evite problemele cauzate de un management de proiect neperformant.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.