Leadershipul de proiect transformational

0

liderIn managementul de proiect se intrevede un nou tip de lider de proiect, care merge dincolo de conducerea echipei. Liderul de proiect transformational contribuie la succesul unui proiect si ii ajuta pe membrii echipei sa faca schimbari pozitive in felul in care isi gestioneaza sarcinile / activitatile. Factorul de baza care determina leadershipul transformational este capacitatea de a conduce o echipa, punand accent pe farmec personal, magnetism, inspiratie si emotie.

Leadership transformational

In forma sa pura, leadershipul de proiect transformational este moral si inaltator si presupune implicarea mintilor si a sufletelor membrilor echipei de proiect. Liderul de proiect transformational exercita un nivel mai inalt de influenta fata de un lider de proiect obisnuit, tranzactional, motivand astfel membrii echipei sa faca mai mult decat se astepta initial de la ei. Liderul de proiect transformational poate dezvolta obiective dificile pentru proiect si poate mobiliza membrii echipei de proiect la indeplinirea lor.

Conform lui DuBrin, autorul cartii Fundamentals of Organizational Behavior, transformarile au loc in urmatoarele conditii:

1. Cresterea constiinciozitatii membrilor echipei cu privire la importanta si valoarea recompenselor si modul in care acestea pot fi primite.
2. Convingerea membrilor echipei proiectului sa treaca dincolo de propriile interese pentru binele proiectului.
3. Cresterea concentrarii indivizilor pentru obtinerea auto-implinirii.
4. Sprijinirea membrilor proiectului in adoptarea unei imagini de ansamblu.
5. Suportul indivizilor pentru intelegerea nevoii continue de schimbare.
6. Investirea echipei cu un sentiment de urgenta.
7. Angajamentul la maretie.

Unii manageri de proiect folosesc tactici brutale pentru a transforma un proiect. Liderul de proiect orientat spre oameni lucreaza in stransa colaborare cu echipa de proiect pentru a restabili un climat sanatos psihologic. Rosabeth Moss Kanter considera ca acesti lideri de proiect inlocuiesc secretomania si negarea cu dialogul si inlocuiesc vina cu increderea si respectul.

In articolul „A Short Measure of Transformational Leadership„, autorii Carless, Wearing, and Mann au identificat 7 dimensiuni si comportamente corespondente leadershipului de proiect transformational:

1. Viziune – comunica o viziune a viitorului clara si pozitiva.
2. Dezvoltarea personalului – ii trateaza pe membrii echipei proiectului individual; sprijina si incurajeaza dezvoltarea lor.
3. Leadership de sustinere – ofera incurajari si recunoastere pentru echipa proiectului.
4. Imputernicire – incurajeaza increderea, implicarea si cooperarea intre membrii echipei.
5. Gandire inovativa – incurajeaza gandirea asupra problemelor in noi moduri si formularea de intrebari-ipoteza.
6. Puterea exemplului personal – este foarte categoric in ceea ce priveste propriile valori si practica mereu ceea ce sustine.
7. Carisma – insufla incredere si respect in ceilalti si inspira prin competenta.

In concluzie, liderul de proiect transformational:

  • ajuta echipa proiectului sa aiba schimbari pozitive in felul in care se duc la indeplinire sarcinile / activitatile;
  • este strans legat de leadershipul organizational;
  • este implicat in schimbarile pozitive radicale.

Sursa: project-management.learningtree.com

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.