Dan Spranceana – „Managerul de Proiect – dirijorul orchestrei sau pianist virtuos”

0

Dan SpranceanaDan Spranceana – „Articolul vrea sa prezinte un punct de vedere legat de o alta controversa existenta in lumea zbuciumata a Managementului de Proiet.

Trebuie sa fie Managerul de Proiect, MANAGER sau trebuie sa fie SPECIALIST ? Exista un raspuns clar si raspicat al specialistilor: Un Project Manager ADEVARAT poate conduce orice tip de proiect pentru ca el are aptitudinile necesare si poate folosi unelte specifice care il conduc la indeplinirea obiectivelor.  

Daca vrem cu totii sa traim intr-o lume teoretica in care totul are o interdependenta cauzala ar trebui sa ne oprim aici, numai ca in tumultul vietii nuantele de alb si negru sunt prezente pretutindeni si se pare ca realitaea de zi cu zi este in general gri. Ce se intampla in viata reala ? Este aceasta definitie o reflectare a realitatii romanesti sau un deziderat catre care tindem. Ar fi grozav daca as afla ca numai eu traiesc intr-o lume gri ! Ce bine ar fi daca as putea sa-mi recrutez echipa cu care lucrez, sa pot intreprinde actiuni prin care sa o dezvolt, sa am intregul control si intreaga responsabilitate asupra bugetului proiectului, sa nu fiu incorsetat de numeroase reguli, proceduri si standarde, care nu numai ca imi limiteaza libertatea de gandire dar aplicarea lor simultana este uneori dificila. Este firesc ca un proiect sa porneasca cu resurse minime, partajate cu alte compartimente functionale ale organizatiei, dar este posibil sa nu poti aloca resursele necesare la timp si atunci de voie, de nevoie, te transformi din „DIRIJOR” in „PIANIST”.  Cred ca acum zambiti si va spuneti: „eu patesc asta de fiecare data”. Este posibil ca eu sa nu stiu sa cant la pian si sa-mi fie rusine sa spun asta si incep sa improvizez sau mai rau, sa falsez. La fel de mare este riscul in situatia in care am cantat la pian inainte de a deveni DIRIJOR. Traiesc senzatia ca le stiu pe toate, ma consult doar aparent pentru ca deciziile le iau doar eu. Pot merge pana acolo incat ii pot indica pianistului pe care clape sa apese, pentru ca nu-i asa – bagheta este in mana mea!”

Continuarea in Nr. 6 a Revistei Romane de Managementul Proiectelor

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.