Cateodata e bine sa fii nesimtit, chiar daca e greu

0

Reject Job_1Preambul pentru … timizi

Ne gasim intr-o continua interactiune cu mediul de business, solicitam lucruri, in acelasi timp noua ni se pretind tot soiul de „minuni” de pe o zi pe alta si tot asa… Indiferent de contextul in care te afli, indiferent de proiect, cu siguranta ai trait momente in care pretentiile navaleau in cascada, iar tu (si) sau echipa ta ai (ati) simtit cum e sa fii coplesit… Cu toate astea, a intrat in functiune reflexul de a „baga ca Mig-ul” , pentru ca, deh, e vorba de interesul firmei, unde mai pui ca la povestea asta se adauga si… cei 7 ani de acasa, a caror experienta te indeamna sa nu refuzi, chiar daca te fortezi sa ramai amabil. Sa-ti spun, insa, un secret. Impartirea atributiilor si a responsabilitatilor nu prea are legatura cu amabilitatea, iar vinovatul esti… tu! Cum asa? Simplu. Fraier nu este cel are incearca sa-ti puna in carca tot felul de poveri, ci individul care isi asuma mai multe decat trebuie. Drept si prin urmare, glumind evident,

o sa fie

precum scrie…

Dostoievsky in „Idiotul”!

Dar, dincolo de zambete, lasa timiditatea, nu te afunda in frustrari si nici nu zvarli cu pietre, pentru ca inca n-am incalecat pe o sa, dar iti spun povestea… asa:

Ai ajuns in aceasta situatie ingrata pentru ca:

Vorbind cat se poate de serios, chiar daca ti-e greu, din cand in cand incearca sa experimentezi „nesimtirea”.
Cautand in DEX, am gasit doua definitii ale termenului. Prima are legatura directa cu subiectul nostru, cealalta se adreseaza interlocutorilor.

Definitia 1: Nesimtit = Lipsit de bun-simt, de buna crestere, de cuviinta, de delicatete. ♦ Care denota, tradeaza nesimtire.

Sa exemplific: Te afli intr-un meeting si ti se atribuie anumite activitati care nu se gasesc, teoretic, in ograda ta. Chiar daca refuzi politicos, cateodata esti perceput ca „tai macaroana”. Daca faci acest lucru in mod repetat, exista si posibilitatea ca, impins la extreme, sa devii nesimtit.

Definitia 2: Nesimtit = Care nu este simtit, perceput; care scapa simturilor sau trece neobservat; p. ext. insesizabil, imperceptibil.

Definitia a doua este adresata, in primul rand, celor care stau pe burta si respecta ca la carte principiul „Las-o, ca merge si asa!”. Daca nu ne doare, de ce sa schimbam, pentru ca, nu-i asa,suntem spadasini recunoscuti si specialist in eschive …

Sa revenim la ale noastre si sa discutam despre prima speta.

Sa analizam putin la rece:

•    Poate fi vorba despre perceptie, mai mult decat despre realitate.

Pe principiul „Yes Man”, potrivit caruia raspundem cum isi doresc sa auda ceilalti, acest raspuns poate fi perceput gresit, insa pe termen lung vei culege roadele.

•    Contextul iti este potrivnic.

Daca esti o persoana emotiva si contextul nu este de asa natura incat sa fii foarte sigur pe pozitii incat sa spui „NU”, te vei afla in dificulatate.

Gandeste-te de fiecare data care va fi impactul in cazul in care ai spune „DA„, iar apoi ai munci o saptamana, inclusiv peste program si ce s-ar intampla daca ai refuza iar munca ar fi continuata de persoana potrivita.

Cum inveti sa spui „NU” afli de pe cipriancucu.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.