Momentul inceperii unei afaceri poate fi unul important pentru oricine. Independenta, libertatea in alegeri, posibilitatea de a lua propriile decizii pot constitui o schimbare esentiala in viata unei persoane. Insa si afacerea trebuie sa fie privita cu seriozitate, iar in acest scop este necesar sa acorzi o importanta deosebita primilor pasi de inceput.
Asa ca nu te culca pe lauri si nu te gandi numai la partile bune pe care o afacere proprie ti le ofera. Fii muncitor si ocupa-te ca afacerea sa fie una de success si profitabila, mai ales. Altfel, degeaba ai independenta si libertate in alegeri, daca nu ai din ce sa te intretii.
Nu-i asculta pe cei care iti spun ca nu poti. Tu stii cel mai bine ce poti si ce nu. Tu trebuie sa vrei sa faci bani pe cont propriu in domeniul tau. Tu trebuie sa vrei sa vinzi bunuri sau servicii pentru a castiga bani. Totul depinde de ceea ce vrei tu si nu de ce iti spun altii. Nu te mai lasa influentat de astfel de opinii negative, ci alege sa pornesti la drum cu o gandire pozitiva, care sa iti ofere o viziune mai larga asupra tuturor oportunitatilor ce pot aparea.
Greseste! Nimeni nu e perfect si nici macar tu nu poti face toate lucrurile perfect, chiar daca ti-ai dori asta. Greselile constituie mereu o experienta buna, ce te poate ajuta pe viitor si din care poti invata foarte mult. Dar ai grija sa nu le mai repeti, fiindca asta e important. Invata sa repari ceea ce ai stricat ca in viitor sa nu mai existe astfel de erori. Desi la inceput, te-ai putea descuraja, nu face asta! Gandeste-te doar la partea buna a lucrurilor si la ce poti imbunatati la afacerea ta prin prisma lucrurilor ce le-ai invatat din aceasta experienta, de a gresi. Citeste cum sa reduci riscurile atunci cand incepi o afacere.
Formeaza-ti o echipa buna. Da, tu trebuie sa fii creierul tuturor activitatilor si deciziilor, dar si echipa ta conteaza. Fara ea, munca nu poate fi dusa la capat, iar succesul dorit va intarzia sa apara. Asa ca asigura-te ca ai langa tine oameni profesionisti, care se descurca bine in domeniul lor si care te pot ajuta in a oferi companiei tale un plus de valoare. Odata ce ai echipa, incepeti cu inceputul!
Concentreaza-te pe imagine. Ceea ce faci, actiunile tale conteaza cel mai mult. Astfel, ai grija de imaginea pe care o afisezi, fiindca in cele din urma tu reprezinti compania ta si tu esti singurul responsabil pentru ea. Dar nu incerca sa pari cineva care nu esti de fapt, fiindca vei parea fals si nu vei inspira incredere. Din contra, alege sa fii tu insuti, sincer si deschis si oamenii vor aprecia acest lucru.
Nu uita ca esti leader-ul! Deci, comporta-te ca atare. Adu-ti aminte de toate lucrurile care nu iti conveneau la seful de la jobul anterior si nu le face! Fii un exemplu, un model pentru ceilalti si fa-te placut. Desi cateodata va trebui sa iei decizii ce nu vor multumi chiar pe toata lumea sau poate uneori chiar angajatii te vor dezamagi, opteaza pentru o atitudine profesionala si nu pentru una severa. Discuta cu ei cu calm si rabdare si explica-le care sunt problemele si ce solutii ai. Construieste, deci, o relatie foarte buna cu tot personalul, pentru a fi apreciat si rasplatit ca atare, pe plan personal.