Sase solutii pentru reducerea riscurilor cand initiezi o afacere

1

Desi este imposibil sa eviti toate riscurile atunci cand te decizi sa-ti incepi propria afacere, o planificare buna te poate ajuta sa-ti pui afacerea pe picioare minimizand riscurile. Cum poti sa faci asta?

Mai jos sunt cateva solutii pentru reducerea riscurilor in faza initiala a afacerii:

1. Incepe-ti afacerea de acasa. Alegerea unei locatii pentru afacerea ta implica multiple costuri: chirie, utilitati, costuri de amenajare, etc. In acelasi timp, exista multe tipuri de afaceri pe are le poti incepe lucrand de acasa. Facand asta, vei economisi nu numai cheltuielile de regie pentru spatiu, dar si o multime de bani si timp aferente navetei, pentru ca nu vei fi nevoit sa strabati orasul si sa stai blocat in trafic. Timpul si banii economisiti astfel ii poti investi in activitati productive. Poti sa te gandesti la posibilitatea schimbarii locatiei atunci cand afacerea va creste si vei avea nevoie de un birou sau de un spatiu mai potrivit. Inainte de a lua decizia vezi care sunt avantajele si dezavantajele acestei optiuni prezentate in articolul: Initierea unei afaceri la domiciliu. Avantaje si dezavantaje.

2. Incepe-ti afacerea in sistem part-time. Daca iti permite programul, incearca sa iti incepi afacerea in timp ce inca esti angajat. Asta iti va asigura un confort financiar si o stabilitate care sa iti permita sa te concentrezi pe dezvoltarea afacerii tale. Daca jobul pe care il ai nu iti permite un astfel de aranjament si esti hotarat sa iti incepi propria afacere, incearca totusi sa iti iei un part-time cu program flexibil care sa iti asigure un venit cu care sa iti acoperi cheltuielile in perioada de inceput a afacerii. Poti considera aceasta perioada ca pe o oportunitate de invatare, luandu-ti un job part-time in domeniul in care vrei sa iti deschizi si tu afacerea. De exemplu, daca vrei sa iti deschizi o cafenea, ai putea sa te angajezi la un astfel de local pentru a vedea cum merg lucrurile si a invata cat mai multe despre tipul asta de afacere.

3. Deschide-ti o afacere online. Avantajul afacerilor online este ca nu necesita costuri mari de start-up si in plus, vanzand un produs online poti ajunge la un numar mult mai mare de potentiali clienti. Pentru inceput o astfel de afacere poate fi sustinuta de o singura persoana asa ca nu vei fi nevoit sa angajezi oameni in perioada de start-up. Pentru mai multe informatii despre etapele necesare in deschiderea unui magazin online iti recomandam sa citesti articolul Magazin online.

[buton_vrei_plan]

4. Cumpara o afacere. Daca nu vrei sa iti asumi toate riscurile aferente initierii unei afaceri, poti mereu opta pentru cumpararea uneia care exista deja. In cazul acesta vei investi mai multi bani la inceput, dar macar vei achizitiona o afacere care are deja o un produs/serviciu vandabil, locatie, angajati, baza de clienti si un sistem de management functional. Pentru a te asigura ca optiunea cumpararii unei afaceri este cea mai buna solutie trebuie sa iti clarifici mai multe aspecte in ceea ce priveste situatia generala a firmei pe care intentionezi sa o achizitionezi. Iti recomandam sa parcurgi toate intrebarile incluse in articolul Lista de verificare pentru evaluarea unei afaceri. Un alt articol util este Cumpararea unei afaceri existente.

5. Cumpara o franciza. In cazul unei francize, tu practic ii platesti unei companii, numite francizor o taxa initiala si o redeventa periodica in schimbul drepturilor de a prelua integral modelul de afaceri. Ca francizat, tu platesti pentru achizitionarea unui sistem testat de a face afaceri. Mai multe informatii despre acest sistem gasesti in articolul Franciza.

Avantajul principal al unei francize este acela ca iti minimizeaza riscurile, avand in vedere ca tu preiei integral un sistem care s-a dovedit functional in alte tari/orase. Ca si in cazul cumpararii unei afaceri, trebuie sa iti evaluezi foarte atent optiunile atunci cand te hotarasti sa achizitionezi o franciza, pentru a alege o afacere care ti se potriveste si pe care sa iti faca placere sa o administrezi.

6. Nu fa angajari. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci toata munca de unul singur, dar trebuie sa iti fie foarte clar ca angajarea de personal in faza de inceput iti creste riscurile. De ce? Pentru ca asta implica multiple costuri: salariul angajatului, taxele si impozitele aferente si orice alte beneficii care trebuie adaugate la salariu. In plus, angajarea de personal implica multa birocratie si va trebui sa investesti din timpul tau pentru a te ocupa de toate aspectele legale si fiscale ale angajarii.

O alternativa este colaborarea cu diverse persoane pe baza de contract. In acest caz, nu mai platesti salariu, diverse beneficii si asigurari ci doar valoarea contractului. In plus, pe langa reducerile de costuri, colaborarea pe baza de contract iti ofera o mai mare flexibilitate pentru ca lucrezi pe baza de proiect, deci apelezi la serviciile prestatorului doar atunci cand ai o nevoie punctuala.

Mai multe detalii despre cum poti sa-ti reduci costurile in perioada de inceput a afacerii gasesti in articolul Cum sa initiezi o afacere cu cat mai putini bani.

Mult succes!

Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.