Cum alegi gresia și faianța potrivite pentru casa ta?

0

Alegerea gresiei și faianței potrivite pentru locuința ta poate fi o misiune dificilă, mai ales când există o diversitate atât de mare de modele din care poți alege. Pentru gresia și faianța potrivite, trebuie să ții cont de multe aspecte, cum ar fi suprafața spațiului ce urmează a fi amenajat, stilul de amenajare existent și preferințele personale în materie de design. 

Pentru fiecare spațiu al locuinței există diferite opțiuni. Astfel, ai de ales între sute de diferite tipuri de gresie și faianță baie sau gresie și faianță bucătărie, de exemplu. Înainte de a opta pentru un anumit model, trebuie să iei în calcul factori precum traficul existent în acel spațiu sau nivelul de umiditate. Există diferite tipuri de gresie și faianță, în funcție de materialul din care aceste plăci sunt realizate, cum ar fi: plăci ceramice, plăci porțelanate, plăci de ciment sau plăci din marmură. 

Să presupunem că vrei să îți redecorezi bucătăria și ai nevoie de o nouă faianță. Trebuie să ții cont de spațiul încăperii, de cât de multă lumină naturală beneficiază bucătăria și, desigur, de stilul elementelor decorative pe care vrei să le păstrezi. Dacă vrei să ții pasul cu tendințele, trebuie să știi că, în ceea ce privește culorile pentru faianță, nuanțele pastel sunt în trend anul acesta. Nu în ultimul rând, atunci când cumperi gresie și faianță, ia în calcul și celelalte materiale de care ai nevoie, cum ar fi instrumentele pentru placare sau materialul adeziv. 

Vezi mai departe care sunt aspectele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi gresia și faianța potrivite pentru casa ta!

Ce ar trebui să am în vedere înainte de a cumpăra gresie și faianță?

Primul lucru pe care trebuie să îl stabilești este suma pe care ești dispus să o cheltuiești pentru achiziționarea de gresie și faianță. Îți vei putea seta astfel căutările în funcție de acest buget. Apoi, e important să ții cont de acești factori:

 • Stabilește care e cantitatea de gresie și faianță de care ai nevoie
 • Alege materialul dorit pentru gresie și faianță
 • Acordă o atenție deosebită culorii – cantitatea de lumină naturală care pătrunde în încăperea pe care vrei să o amenajezi influențează culoarea pe care o alegi pentru gresie și faianță. 
 • Alege dimensiunea potrivită a plăcilor de gresie de faianță, în funcție de spațiul pe care urmează să îl amenajezi. Ține cont de faptul că plăcile de dimensiuni mari se potrivesc spațiilor generoase, iar pentru locuințele cu încăperi mici/medii sunt potrivite plăcile de dimensiuni standard. 

Câte tipuri de gresie există?

Există mai multe tipuri de gresie:

 • Gresie ceramică
 • Gresie porțelanată
 • Gresie mozaic
 • Gresie tip marmură
 • Gresie travertin
 • Gresie ardezie

Ce ar trebui să știi înainte de a cumpăra faianță?

Înainte de a cumpăra faianță, trebuie să iei în calcul aspectul general al încăperii pe care dorești să o amenajezi: culoarea gresiei existente, restul elementelor de design, lumina naturală de care beneficiază încăperea. De asemenea, e nevoie să ai măsurători exacte ale încăperii, pentru a estima corect cantitatea de faianță de care vei avea nevoie. Alege dimensiunea faianței în funcție de suprafața încăperii pe care urmează să o amenajezi. Spre exemplu, dacă urmează să îți amenajezi baia, ține cont de suprafața acesteia: dacă suprafața încăperii este redusă, atunci optează pentru faianță de dimensiuni standard. Alegerea culorii este, de asemenea, foarte importantă. Ea trebuie să fie în concordanță cu stilul general al încăperii. Trebuie să ai în vedere și culoarea chitului pentru rosturile faianței. Dacă aceasta are nuanțe deschise, optează pentru o culoare mai închisă a chitului. 

Tendințe în decorarea cu faianță 

În ceea ce privește culorile faianței, anul acesta sunt în trend nuanțele pastel, care transmit liniște, armonie și echilibru. Nuanțe calde inspirate din natură, precum trandafiriul sau verdele pal, sunt printre cele mai populare anul acesta. De asemenea, o altă direcție a tendințelor acestui an vizează designul și textura plăcilor de faianță. Tehnologia avansată de imprimare 3D permite crearea unor suprafețe din ce în ce mai interesante. Trebuie doar să vezi care dintre aceste tendințe sunt potrivite stilului tău. 

De ce alte materiale mai am nevoie pentru montajul gresiei și faianței?

După ce ai studiat suficiente modele gresie și faianță și ai ales unul, trebuie să mai achiziționezi și aceste materiale necesare pentru montaj gresie și faianță

 • Adeziv. Acesta este necesar pentru fixarea plăcilor. Materialul din care este făcut este o combinație de ciment și nisip. 
 • Chit de rosturi. Chitul oferă aspectul final al amenajării cu faianță și gresie, dar are și rol funcțional: datorită chitului, plăcile nu se vor desprinde și nu se vor fisura.
 • Profile de finisaj, de exemplu, de tip colț interior, pentru îmbinarea plăcilor, sau de tip colț exterior, pentru colțurile exterioare ale plăcilor de gresie și faianță. 

Cu ajutorul specialiștilor Pazo Grup, vei putea alege dintre zeci de modele de gresie și faianță potrivite pentru proiectul tău de amenajare. 

Surse:
forbes.com/sites/jamiegold/2021/10/30/five-top-european-tile-trends-for-2022/?sh=1cbd81ef2266
https://www.homestratosphere.com/types-of-tiles-for-flooring/
https://www.yourhomeandgarden.co.nz/inspiration/interior-style/how-to-choose-the-right-tiles-for-your-interior 
Foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/elegant-kitchen-34626478

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.