Simplificarea procedurilor de licitatie ramane o ecuatie cu prea multe necunoscute

0

ciocan_licitatiiMembrii Comitetului Interministerial fondat sub coordonarea Primului Ministru a analizat, in cursul reuniunii de marti, 24 februarie 2009, proiectul de act normativ privind o noua modificare neasteptata a legislatiei in domeniul achizitiilor publice. In acest domeniu, Guvernul este obligat sa ceara avizul expres al Comisiei Europene, intrucat pe acest plan exista o armonizare legislativa la nivel european.

In principiu, o scurtare a termenelor prevazute pentru desfasurarea achizitiilor publice este binevenita, mai ales in spiritul reformelor anuntate de Presedintele Comisiei Europene. Totusi, o scurtare abrupta a acestor termene, in absenta unei consultari cu mediul de afaceri si al consultantei de management, risca in continuare sa lase posibilitatea unor lacune, confuzii si inadvertente ce si-ar putea arata rezultatele, din nou, in viitorul foarte apropiat.

De asemenea, simpla urgentare a procedurilor fara completa asigurare a tuturor metodelor de preventie legate de egalitatea de sanse a participarii, transparenta etc, nu este de natura sa elimine nici dubiile aplicantilor, nici sa garanteze producerea unor iregularitati ulterioare care sa fie sanctionate de organismele statului sau de institutiile UE.

Este evident ca o reformare profunda a sistemului achizitiilor publice este asteptata de mediul de afaceri romanesc si european in privinta absorbtii fondurilor UE, insa principalele modificari ce ar trebui operate se refera la elementele hilare ale hiper-birocratizarii prezentarii documentatiei sau al obtinerii caietelor de sarcini (de exemplu, solicitarea foarte multor documente legate de bonitatea companiei sau de probitatea profesionala si juridica a candidatilor inainte de a se analiza pe fond calitatea ofertei; obligatia stampilarii si semnarii personale a sute si sute de pagini in cadrul ofertelor, in contextul in care legea semnaturii electronice sau o simpla declaratie pe proprie raspundere ar fi putut scurta enorm procedurile etc).

O consultare structurata, rapida si eficienta intre toate institutiile responsabile ale statului, precum si cu Reprezentanta Comisiei Europene si Platforma Societatii Civile de Actiune si Interventie Rapida “EU-RO Clearing Funds”  si asociatiile profesionale relevante ale consultantilor ar fi salutara, de natura sa elimine suspiciunile si sa maximizeze ritmul absorbtiei pe baze stabile si transparente.

Sursa: Eurolink

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.