24 octombrie 2006
O scoala de soferi care functioneaza intr-un oras mare, cu un parc de masini dezvoltat, este o afacere care iti poate aduce anual si 2,5 milioane RON.
In Romania exista 957 scoli de soferi si peste 5 milioane de posesori de permise de conducere. Parcul auto este intr-o continua crestere, la fel si numarul celor care fac cursuri pentru a deveni soferi. Cu doua masini, un profesor de legislatie si doi instructori se poate construi un business profitabil.
Chiar daca au masina sau nu, cum ajung la varsta majoratului, tinerii se si indreapta catre scoala de soferi. Statistic, doar 65% din cei care fac aceste cursuri obtin si permisul de conducere de la prima incercare.
Pe langa scolile de soferi, mai au de castigat si spalatoriile auto care au contracte directe cu scolile. Altii sunt benzinarii care alimenteaza si de doua ori pe saptamana sutele de masini de scoala, dar si medicii psihologi, care hotarasc daca un elev este apt pentru sutinerea examenului de conducere contra unei sume de 40-60 lei de persoana.
Potrivit Autoritatii Rutiere Romane, numai in Bucuresti functioneaza 142 scoli de soferi. Dintre acestea, 50 sunt mari si medii, iar restul sunt asa-numitele scoli de cartier, cu maximum 5 masini si un sediu la parterul unui bloc. Toate sunt profitabile, iar multi dintre instructori se plang ca abia mai fac fata solicitarilor. Preturile practicate de patronii scolilor de soferi sunt situate intre 450 si 750 RON, in functie de renumele firmei, de marca masinii si de orasul in care functioneaza.
Exista insa destule riscuri pe care trebuie sa ti le asumi atunci cand te apuci de o astfel de afacere.
"Din cele 2 masini pe care le-am avut la inceput, una s-a facut praf intr-un accident auto. Nu m-am mai putut redresa si am dat faliment", povesteste Nicolae Timofte, fost instructor auto din Bucuresti, actualmente taximetrist.
Marius Teodorescu si-a deschis o scoala de soferi in 2003. A imprumutat din banca, la acea vreme, 100 milioane de lei vechi si a pornit la drum cu doua Dacii. Astazi are 60 de masini, iar in 2005 a ajuns la o cifra de afaceri de 1,6 milioane de RON. Pentru anul viitor, Teodorescu se asteapta la o cifra de afaceri de circa 2,5 milioane de RON. Acesta si-a construit un site pe internet chiar inainte de a incepe afacerea, apoi si-a inscriptionat toate masinile cu numele firmei, dar si cu preturile practicate, care erau sub cele de pe piata. Toate acestea, plus reducerile permanente pentru elevi, studenti si someri i-au asigurat o clientela numeroasa.
Instructorii auto spun ca un criteriu la fel de important ca seriozitatea este marca masinilor pe care le rulezi pe traseu si preturile practicate de scoala.
Sursa: Adevarul, 23 octombrie 2006