Registrul Comertului va publica pe internet lista falitilor

0

20 octombrie 2006

Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) publica un Buletin al Procedurilor de Insolventa, in care sunt notificate procedurile decise de judecatori pentru firmele care nu mai pot sa-si plateasca datoriile, iar lista lor va fi publicata pe internet.

Insolventa "este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile", potrivit ONRC. Firmele care nu mai reusesc sa-si plateasca datoriile intra in procedura de insolventa, care poate fi generala sau simplificata.

Procedura generala "presupune intrarea succesiva a debitorului in perioada de observatie, procedura de reorganizare judiciara, procedura de faliment sau numai in procedura de reorganizare judiciara ori doar in procedura de faliment", potrivit documentului publicat de ONRC.

In schimb, procedura simplificata inseamna intrarea directa a debitorului in procedura falimentului, "fie odata cu deschiderea procedurii insolventei, fie dupa o perioada de observatie". Ea se aplica in general pentru firmele care nu au bunuri in patrimoniu, la care exista nereguli in acte sau care si-au declarat intentia de intrare in faliment.

Cei care aplica procedura insolventei sunt instantele judecatoresti, judecatorul-sindic, administratorul judiciar si lichidatorul judiciar.

Buletinul Procedurilor de Insolventa publica actele de procedura efectuate de instantele judecatoresti si administratorii sau lichidatorii judiciari, dupa deschiderea procedurii de insolventa.

Scopul publicarii Buletinului Procedurilor de Insolventa este eliminarea posibilitatii de a nu fi indeplinite unele proceduri de citare, comunicare, convocare sau notificare, dar si degrevarea instantelor de activitatile conexe actului de justitie si reducerea costurilor aferente acestora.

In plus, se doreste uniformizarea si standardizarea actelor de procedura pentru ca solutionarea de catre instantele judecatoresti sa se faca mai repede. De asemenea, prin publicarea acestui buletin se asigura accesul la toate informatiile privind comerciantii supusi procedurii insolventei pentru "prevenirea eventualelor prejudicii provocate de neluarea la cunostinta de catre partile interesate".
Aceasta va deveni un instrument util pentru mediul de afaceri si, in special, pentru investitorii din domeniul financiar-bancar, asigurari, valori mobiliare, cat si in activitatea institutiilor si autoritatilor publice.

Aparitia Buletinului Procedurilor de Insolventa vine ca urmare a completarii legislatiei din domeniu. Primul numar al aqcestui buletin a fost publicat pe 1 august, iar pana acum au fost publicate 179 de numere. Pana pe 20 ianuarie, buletinul se va edita exclusiv in format electronic si va fi gratuit, insa dupa aceasta data difuzarea se va face pe baza de abonament.

Sursa: Bloombiz, 20 octombrie 2006

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.