Pe fondul crizei – nefinalizarea proiectelor office ar putea creste pretul chiriilor

0

In ciuda incertitudinilor care au planat asupra sectorului financiar in ultima jumatate de an, preturile spatiilor de birouri oferite spre inchiriere nu au suferit ajustari. Acesta a fost segmentul cel mai putin afectat de situatia economica globala, iar previziunile raman optimiste.

Comparativ cu anul precedent, majorarile de pret au fost aproape insesizabile pentru spatiile de clasa A si B, aproximativ 10-15%. Pentru urmatoarea jumatate de an, chiriile vor ramane stabile.

„Fenomenul de pre-inchiriere a noilor proiecte office cu un an inainte de finalizarea constructiei a pus la adapost sectorul office pe parcursul anului in curs, dar si in perioada urmatoare, tinand cont de faptul ca majoritatea contractelor de inchiriere au o durata de 3 pana la 5 ani”, sustin consultantii EuroMetropola.

Totusi, daca din 2009 piata financiara nu se va stabiliza, exista sanse foarte mari ca proiectelor in faza foarte incipienta de dezvoltare (ex:obtinerea autorizatiilor), sa nu se concretizeze.

Finantare foarte scumpa si garantiile mari solicitate de institutiile de finantare dezvoltatorilor ar putea micsora considerabil stocul de spatii office asteptat pentru anul viitor, reducandu-se astfel si sansele ca oferta sa atinga cererea in 2009.

Acesta este cel mai sumbru scenariu la care se pot gandi consultantii imobiliari in ceea ce priveste piata spatiilor de birouri in 2009.

„Amanarea pe o perioada nedefinita sau reducerea ritmului de constructie vor atrage imediat o crestere a chiriilor pentru spatiile care intrunesc cumulativ urmatoarele calitati: amplasament cu acces rapid, facilitati de exceptie si o calitatea deosebita a executiei”, avertizeaza cei de la EuroMetropola.

Un fenomen deja existent pe piata proiectelor office pe care il vom observa mai des din 2009 este ca dezvoltatorii sa inceapa constructia proiectelor abia dupa ce s-au asigurat ca au incheiat un numar important de contracte de pre-inchiriere, o masura de siguranta menita sa le diminueze riscul investitiei.

In multe situatii, pre-inchirierea catre companii cu nume sonore le creaza dezvoltatorilor oportunitatea de a inchiria mai departe la preturi mai ridicate.

Pe fondul crizei financiare s-a observat inca din timpul verii ca multe companii sunt ceva mai retinute in privinta planurilor de extindere a activitatii, in special cele mici pentru care evolutia business-ului propriu este incerta.

„Doua motive destul de importante ne fac sa ramanem optimisti in privinta acestui segment: rata de neocupare este putin peste 1%, ceea ce indica un potential ridicat de dezvoltare si interesul tot mai multor investitori pentru acest segment cu randamente foarte bune”, au mai adaugat consultantii EuroMetropola.

Mihaela POSTOLACHE
Departament Comunicare

EuroMetropola Estate
Calea Floreasca nr. 39
mobil: 0751.110.016
tel.: 021 – 310.44.55
fax: 021 – 310.44.66
[email protected]
http://www.eurometropola.ro

Pentru cei care cauta serviciile unui trainer, Plandeafacere.ro recomanda www.Traineri.ro.

Sursa: Plandeafacere.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.