Patronii romani folosesc ocazional un plan de afacere

0

18 septembrie 2006
De obicei, un plan de afaceri este asemanat cu o harta cu care orice manager pleaca la drum, o data ce are o idee de afacere.

Specialistii in consultanta pe management spun ca un plan de afaceri bun il poate ghida pe manager in tot ceea ce intreprinde si, pe masura ce piata si economia se profesionalizeaza, utilizarea unor astfel de instrumente de management poate face diferenta intre invingatori si invinsi.

In timp ce planificarea riguroasa a afacerii poate aduce imbunatatiri firmei, aceasta poate avea si efecte neasteptate: un manager isi poate da seama ca ideea de afacere nu va fi una profitabila si nu va mai pierde "timp, bani si nervi", mai spun consultantii in management.
Cit despre organizatiile mici care nu-si fac planuri de afaceri, acestea sint cele mai expuse falimentului.

Majoritatea managerilor din Romania nu folosesc planul de afaceri decit atunci cind vor sa obtina un imprumut de la o banca sau fonduri europene, doar putini sunt cei care isi fac planuri de afaceri pentru ei insisi.
Desi un manager isi poate face singur planul de afaceri, fiind una dintre abilitatile necesare, este indicat ca firmele care pornesc pe un drum nou sa apeleze la un specialist.

Sursa: Cotidianul, 18 septembrie 2006 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.