Pachetul de sugestii si recomandari al Platformei EU-RO Clearing Funds privind armonizarea-simplificarea co-finantarii proiectelor cu fonduri UE

0

Pe fondul actualei lipse de lichiditati de pe piata bancara, in special pentru ca sa reusim co-finantarea proiectelor IMM-iste si ale primariilor mai slab capitalizate, este imperios necesar a se da curs propunerii avansate de coordonatorul in functie al Guvernului Romaniei, in persoana secretarului de stat din cadrul MEF (a se vedea interventia respectiva de pe site-ul www.euractiv.ro) de a se recurge la o unificare, armonizare si simplificare rapide a procedurilor de acordare a co-finantarii pentru proiectele cu fonduri UE.

In acest sens, in favoarea unei mai stranse si benefice implicari a sectorului financiar-bancar, Platforma „EU-RO Clearing Funds” lanseaza spre consultare si negociere ulterioara un set de masuri urgente spre a fi dezbatute, in data de 15 decembrie 2008, cu ocazia Formului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei Fondurilor Europene, ce se va desfasura cu amabilul sprijin al Centrului ARCUB al Primariei Capitalei si al altor prestigioase institutii (a se vedea www.houseofeurope.ro):

1. Prin consultare si agreere ulterioare, formularea unui set minimal de principii de baza pentru a putea unifica procedura de solicitare-acordare a creditelor si garantarea acestora intr-un spirit si pachet unic, care sa permita fluidizarea si urgentarea circuitului procedurilor birocratice de rigoare.
2. Luarea in considerare a implicarii prin selectare oficiala sau tragere la sorti in cooperare cu ARB a bancilor care sa participe in mod direct la jurizarea finala a proiectelor prioritare publice si private.
3. Constitutirea unui task-force cu participarea principala a BNR si ARB care sa permita armonizarea si imbunatatirea practica a procedurilor adminitrative si la negocierea amendamentelor ce trebuie sa produca fluidizarea si armonizarea mentionate mai sus.
4. Dezbaterea publica a oportunitatii de a licita, dupa modelul unor tari ca Italia, Irlanda, Grecia etc „privatizarea” potentiala a rolului de organisme intermediare a Fondurilor Structurale – prin deschiderea competitiei catre sectorul financiar-bancar.
5. Sprijinirea realizarii unei structuri de sprijin de-birocratizat pentru facilitarea consilierii primare si a accesului la co-finantare si pe calea creerii unei rezerve publice strategice de co-finantare, alimentata din resurse ale BNR si administrabila de catre singurele banci publice – CEC Bank si EXIMBANK.
6. Intrucat detin intr-un ridicat grad expertiza adecvata si sunt cele mai apte de a stimula in mod practic si calificat absorbtia fondurilor europene, deschiderea legala a posibilitatii ca in mod prioritar organizatiile neguvernamentale relevante si cele academice sa poata participa in mod prioritar – cel putin ca partener de consortiu – in toate actiunile de advocacy, promovare si popularizare a modalitatilor de accesare a fondurilor UE, mai ales in zonele cu rata slaba de interes/absorbtie potentiala sau de calitate/impact final ale proiectelor.
7. Discutarea oportunitatii formarii unor joint advisory committees care sa poata atrage partenerii sociali si reprezentantii asociatiilor profesionale principale in stabilirea formei finale a strategiei de promovare, advocacy si de comunicare/relatii publice de urmat pentru accesarea cu succes scontat a fondurilor europene.

In perioada premergatoare evenimentului, reprezentantii asociatiilor profesionale, sectorului IMM, partenerii sociali si alti beneficiari potentiali ai fondurilor europene pot transmite opinii, sugestii si intrebari la adresa [email protected] sau tel./fax: 021.2304997, pana la data de 10 decembrie 2008.

Pentru cei care cauta serviciile unui trainer, Plandeafacere.ro recomanda www.Traineri.ro.

Sursa: Plandeafacere.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.