Guvernul a modificat procedura achizitiilor publice

0

achizitieGuvernul a modificat, printr-o Ordonanta de Urgenta, cadrul legislativ al achizitiilor publice pentru a pune in acord reglementarile in acest domeniu din Romania cu cele din Uniunea Europeana. In conformitate cu noua ordonanta, solutionarea proceselor in material achizitiilor publice presupune urmatoarele termene:

– 5-10 zile termen de introducere a cererii de chemare in judecata
– Primul termen de judecata in cel mult 20 de zile de la data inregistrarii contestatiei
Termenele de judecata ulterioare, scurte, chiar de la o zi la alta si care nu pot depasi 10 zile
– Termen de 3 zile pentru pronuntarea hotararii
– Termen de 5 zile pentru comunicarea hotararii
– Termen de 5 zile pentru introducerea recursului impotriva hotararii primei instante.

Se urmareste ca termenele de analiza a ofertelor de catre autoritatile contractante sa nu depaseasca 20 de zile. In cazul temeinic motivate, autoritatea contractanta poate prelungi perioada de evaluare cu cel mult 20 de zile. Au fost reduse termenele astfel incat termenele pentru procedura de organizare a licitatiei sa fie reduse la 30 de zile in conditiile in care, in prezent, aceste proceduri pot dura pana la 380 de zile. 

Un alt element de noutate al Ordonantei de Urgenta il reprezinta reglementarea potrivit careia se stabileste ca in cazul in care o licitatie este contestata in instanta, se instituie o taxa de timbru in cuantum de 2% din valoarea estimata a achizitiei publice, pentru persoana fizica sau juridica care depune contestatia. 

Autoritatea contractanta va avea dreptul sa achizitioneze direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei este egala sau mai mica decat echivalentul in lei a:

– 15.000 euro pentru fiecare achizitie de produse sau de servicii, 
– 15.000 euro pentru fiecare achizitie de lucrari. 

Autoritatea contractanta va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai in cazul in care in care valoarea estimata, fara TVA, a contractului de achizitie publica este egala sau mai mica decat echivalentul in lei al urmatoarelor praguri:

– Pentru contractul de furnizare – 100.000 euro,
– Pentru contractul de servicii: 100.000 euro,
– Pentru contractul de lucrari: 750.000 euro.

Sursa: www.gov.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.