Ghid pentru alegerea sediului de firma

0

24 octombrie 2006

Specialistii recomanda cinci criterii de alegere a sediului de firma: pretul, locatia, eficienta cladirii, locurile de parcare si accesibilitatea mijloacelor de transport in comun.

Pretul este primul element dupa care se ghideaza companiile atunci cand aleg sa-si schimbe sediul. Majoritatea companiilor imobiliare prefera varianta inchirierii, sediul putand fi schimbat rapid in cazul modificarii numarului de angajati. Pretul nu se refera insa numai la suma platita pentru chiria lunara a spatiului, ci si la mentenanta si parcare.

Potrivit unui studiu realizat, chiriile lunare pentru birourile de clasa A sunt cuprinse intre 17 si 20 de euro/mp, in timp ce clasa B are tarife de 12-15 euro/mp. Bugetul companiei trebuie sa tina cont si de costurile serviciilor de mentenanta, care in Bucuresti se taxeaza cu aproximativ 3 euro/mp. Aceste servicii includ paza, curatenia si intretinerea cladirii, dar si asigurarea imobilului si taxele catre primarie.Nu in ultimul rand, asigurarea locurilor de parcare scoate din contul chiriasului sume de 40 de euro/spatiu pentru locurile din exterior, respectiv 150 de euro pentru cele de la subsolul cladirii.

In centrul orasului sau la periferie?
Majoritatea managerilor se uita dupa sedii situate in zone centrale, cel putin in Capitala. Aglomeratia, lipsa locurilor de parcare sau a spatiilor verzi sunt principalele dezavantaje ale centrului orasului. Din acest motiv, multe companii au ales sa-si localizeze sediile centrale in zona central-nordica a Capitalei, in timp ce cladirile administrative de call-center sau back-up office in partea semicentrala a orasului.

Transportul in comun, pe ultimul loc
Pozitionarea cladirii fata de mijloacele de transport in comun este un criteriu important in Occident. In Romania insa, managerii tin cont mai degraba de costuri si de locurile de parcare decat de existenta mijloacelor de transport, explica reprezentantii Eurisko. In privinta proiectelor de cladiri de birouri care urmeaza sa fie construite in anii urmatori, acestea vor beneficia de prezenta transportului in comun, asa cum este cazul Sema Parc si Esplanada.

Specialistii recomanda ca diferenta dintre suprafata bruta (care include suprafata neta si spatiile folosite in comun cu alti chiriasi) si cea neta sa nu depaseasca 15%. In aceasta situatie se poate vorbi despre o cladire "eficienta", care mai trebuie sa aiba si o compartimentare facila si sa benficieze de lumina naturala, printre altele.

Sursa: Adevarul, 23 octombrie 2006

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.