Decizie performanta si comunicare excelenta in echipa cu: SIX THINKING HATS by Edward de Bono

0

4 iunie 2008

Performanta si Ecologia in business, intr-un sens mai larg, pot fi aplicate intr-o atitudine adecvata a felului cum oamenii gandesc impreuna si comunica pentru a lua decizii. Si asta, fara a plati pretul pe care interactiunile clasice il implica: de la diferente de opinii, argument – contra – argument pana la conflict.

A fi "ecologic" atunci cand comunici si performant cand iei decizii inseamna sa te asiguri ca efectul comunicarii este dezirabil, va fi creativ, va lua in considerare toate partile implicate.

In loc de gandire argumentativa, dr. Edward de Bono propune "Gandire paralela" ca un proces cu un scop bine definit, in care membrii unui grup gandesc simultan in stiluri identice si care exploreaza sase aspecte ale gandirii in legatura cu: informatii, beneficii si valori, riscuri si critica, emotii si intuitii, alternative si oportunitati si ca un "mind master", gandirea despre gandire.

Cum se foloseste modelul:
Pentru a folosi SIX THINKING HATS la imbunatatirea calitatii procesului decizional, urmareste luarea deciziei purtand pe rand "palariile ganditoare". Fiecare "palarie ganditoare" este un stil de gandire. Ele sunt descrise mai departe:

  • Palaria alba : focus pe informatiile disponibile dar si pe cele ce pot fi necesare;
  • Palaria rosie : privesti spre decizie folosind intuitia, bunele reflexe si emotiile;
  • Palaria neagra : este gandirea critica negativa, precautia si considerarea riscurilor;
  • Palaria galbena : este optimismul oportunitatii,beneficiile unei decizii si valoarea;
  • Palaria verde : este pentru creativitate, o gama larga de instrumente de gandire creativa de la de Bono Thinking Systems ar putea fi se ajutor aici;
  • Palaria albastra : se poarta pentru controlul procesului, este gandirea gandirii.

Puncte cheie:
SIX THINKING HATS este o tehnica buna pentru a privi la efectele unei decizii din mai multe puncte de vedere. Permite emotiilor adecvarea si scepticismului de a fi adus in ceva care altfel ar fi doar o decizie pur rationala. Deschide oportunitate pentru creativitate in cadrul procesului decizional. Tehnica mai permite de asemenea ca oamenii care sunt persistent pesimisti sa devina creativi si pozitivi.

Nota : Produsele De Bono Thinking Systems sunt aparate de legea dreptului de autor si unicul distribuitor autorizat pentru livrarea de traininguri si prezentari publice ale acestora in Romania este Mind Master SRL prin trainerii sai certificati.

Cursul va avea loc pe 19-20 iunie 2008.

Contract:
Telefon: 0727/475.868
Web-site: www.mindmaster.ro

Sursa: Plandeafacere.ro 4 iunie 2008

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.