Cunoasterea pietei media – o conditie esentiala pentru o promovare eficienta

0

Achizitionarea spatiului publicitar in media nu este un demers pe care companiile sa-l faca instictiv, el presupunand cunoasterea clara a publicului-tinta, comportamentului consumatorilor, evolutiei pietei media si nu in ultimul rand al criteriilor prin care sunt evaluate fiecare canal media.

Reprezentantii de vanzari ai organizatiilor media pot fi deseori de ajutor in a consilia companiile cu privire la achizitionarea spatiului publicitar, insa a lasa aceasta decizie doar in mainile lor se poate dovedi o alegere nu tocmai potrivita. De altfel, numeroase companii aleg sa angajeze media buyer-i profesionisti pentru a se asigura ca bugetul de media este investit eficient.

Insa, chiar si in acest caz este recomandat ca specialistii din cadrul companiei si managerii acesteia deopotriva sa cunoasca mass-media – astfel, ei pot gestiona mai bine bugetul si pot lua decizii ferme si documentate.

Cei mai importanti factori ce trebuie luati in considerare atunci cand o companie doreste sa-si promoveze produsele/serviciile/brandul prin intermediul mass-media pot fi usor deslusiti daca cei responsabili au o buna cunoastere a limbajului media si a situatiei actuale a pietei – obiectiv declarat al cursului “Media Communication for Advertisers”.

Dupa cum se arata intr-un comunicat de presa remis de compania Deloitte la inceputul acestui an, pentru Romania, previziunile pe piata media sunt mai optimiste decat cele la nivel global in ceea ce priveste viteza de crestere a acesteia. De asemenea, se preconizeaza ca in 2008, publicitatea online a inregistrat o crestere de 10% fata de cei 10 milioane de euro, la cat fusese estimata in 2007.

Migrarea presei scrise catre online, tendinta generalizata la nivel mondial, se regaseste si la noi, fie ca proiect online propriu-zis, fie ca o reflectare a versiunii tiparite. In acelasi comunicat se anunta si intrarea in scena a televiziunilor digitale, al carei efecte asupra televiziunii traditionale vor putea fi identificate in anii ce urmeaza.

Este lesne de inteles ca o piata cu o asemenea dinamicitate impune o cunoastere temeinica si o informare constanta. Orice profesionist se vede nevoit sa se puna la curent cu noile trenduri ale pietei si cu evenimentele marcante. Cu toate acestea, ‘este o oarecare lipsa de studii cantitative, de intelegere a rolului agentiei de media, o usoara lipsa de transparenta in comunicarea dintre client si agentie’, remarca Maria Tudor, managing director Zenith Media.

Insa interesul tot mai sporit al profesionistilor pentru trainig-urile de profil pare sa contrabalanseze aceasta lipsuri. Chiar daca la cursurile Qualians participa persoane angajate in companii si chiar domenii diferite, „per ansamblu participantii constituie grupuri compacte ca dorinte si nevoi de aprofundare a domeniului, cu care de fiecare data imi face foarte mare placere sa interactionez.

Cred ca sesiunile sunt in general relaxate, desi extrem de incarcate de schimb de informatie, datorita unor participanti comunicativi si deschisi”, afirma Maria Tudor referindu-se la sesiunile anterioare ale cursului „Media Communication for Advertisers”.

„Media Communication for Advertisers” isi propune sa prezinte cei mai utili termeni din jargonul media, realitati si tendinte ale pietei media actuale dar si modalitati prin care acestea pot fi folosite in campaniile de comunicare. Vor fi dezbatute principalele componente ale unei strategii media cu directii de implementare si modalitati de evaluare.

Agenda mai cuprinde prezentari privind abordarea briefing-ului agentiei, analiza corelatiei dintre investitie si rezultate, analiza media din Romania – intre fragmentare (cam nedorita) si segmentare/specializare (in principiu cautata) -, precum si managementul inflatiei de media, ca exercitiu provocator al omului de media.

Pentru mai multe detalii si inscrieri:
Website: www.qualians.com
E-mail: [email protected]
Persoana de contact:
Mihaela Pantis, Managing Director
021.319.77.11

Pentru cei care cauta serviciile unui trainer, Plandeafacere.ro recomanda www.Traineri.ro.

Sursa: Plandeafacere.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.