100 de euro spaga pentru 500 de avize

0

26 octombrie 2006

Din cauza birocratiei din mediul de afaceri din Romania, intreprinzatorii ofera spaga functionarilor care le elibereaza avizele necesare.

Ministrul de stat pentru mediul de afaceri si IMM-uri, Bogdan Pascu a initiat un proiect de lege privitor la aprobarea tacita, ocazie cu care a numarat nu mai putin 499 de avize necesare unui om de afaceri. Unele dintre acestea trebuie luate „de la unul, doua, trei sau chiar patru ministere“. In consecinta, numarul pasilor de parcurs in general este estimat la 545, spune ministrul.

Proiectul legii mentionate presupune ca daca o institutie nu va elibera avizul solicitat in cel mult o luna, atunci acesta se va considera eliberat. Pe cererile depuse de intreprinzatori va fi trecuta si data pana la care avizul va fi obtinut.

Multe avize sunt stupide si nu se justifica prin nimic, spune Pascu. „Sa va dau un exemplu clar. Avizul pentru autorizarea activitatilor de agrement nautic este solicitat inclusiv pentru o barcuta cu vasle in Cismigiu sau pentru o hidrobicicleta. Acesta este dat de doua institutii, respectiv de Ministerul Transporturilor si de cel al Administratiei si Internelor“.

Ministrul Pascu spune ca a primit acceptul Ministerului Transporturilor pentru a include acest aviz printre cele care se pot obtine tacit, dar ca Ministerul Internelor a refuzat aceasta.

Nivelul mediu al spagii oferite de oamenii de afaceri pentru obtinerea autorizatiilor este de aproximativ 100 de euro, adauga Pascu.
Acesta face chiar o analiza psihologica a relatiei om de afaceri – functionar. Totul incepe cu omul de afaceri, care sta „cocarjat“ in fata ghiseului si, implicit, in fata functionarului, deoarece ghiseul este cu mult sub orizontul sau de privire.
In etapa a doua, functionarul isi arata proasta dispozitie sau „vorbeste la telefon despre diverse, spre exemplu despre masini mici“. In atare situatie, „omul de afaceri – descurcaret prin natura, caci altfel nu reusea in afaceri – si intuind o piedica, prefera sa dea o sticla de whisky, pe baza informatiilor primite de la Gigel (n.red.- cunostinta sa care a procedat identic)“, explica ministrul pentru mediul de afaceri.

Sursa: Cotidianul, 26 octombrie 2006

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.