Trei tineri romani care au urmat cursurile unor universitati de prestigiu din strainatate precum Sorbona, Vienna sau Washington vad Romania ca pe un loc in care inca exista potential pentru dezvoltare de afaceri si de crestere a standardelor de viata.
Paul Dragos, un tanar de 22 de ani, absolvent in economie internationala si management la Universitatea Bocconi din Milano si masterand in ultimul an al Vienna University of Economics and Business, spune ca dupa terminarea studiilor planuieste sa se intoarca in tara, considerand ca exista foarte multe oportunitati in Romania, care, in prezent, nu sunt exploatate asa cum ar trebui. El a plecat in Italia in urma cu patru ani, cand, la indemnul unui prieten care studia deja la Universitatea Bocconi, a decis sa renunte la ideea de a mai da admitere la ASE si a aplicat pentru o bursa la facultatea respectiva.
„In Romania exista niste oportunitati incredibile, problema este ca nu sunt gestionate eficient. Pentru cel care vine in tara dupa luni petrecute in afara este foarte usor sa sesizeze sansele. Vad ca din cele 20 de miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei pentru dezvoltarea de proiecte europene se folosesc doar aproximativ 7% si atunci observ ce lipseste, ce trebuie inlocuit, unde pot eu sa ajut si atunci imi dau seama ca pot face ceva in acest sector”, a spus Dragos, intors in tara vara aceasta pentru a urma un curs de „Expert accesare fonduri structurale si de coeziune europene” organizat in cadrul Institutului European din Romania. Cu toate ca la Vienna tinerii beneficiaza de programe de consultanta in cariera si de facilitarea comunicarii acestora direct cu angajatorii, Paul spune ca piata muncii nu este usoara si ca marile companii de consultanta ca McKinsey isi supun candidatii la un proces de selectie foarte riguros, mediul devenind unul foarte competitiv. Chiar si asa, acesta spune ca va reveni cu siguranta in Romania, asta dupa ce va mai incerca sa acumuleze cat mai multa experienta.