Mentalitatea oamenilor puternici: TOP 13 lucruri pe care ei le evita!

0

oameni_puterniciCand ma refer la oameni puternici nu o fac intr-un sens politic, ci mai degraba intr-un sens de putere interioara care se manifesta in exterior. Ma refer la acei oameni fericiti, ma refer la acei oameni care dezvolta business-uri de succes sau la acei oameni care genereaza schimbari pozitive in lume. Am cercetat mult acest aspect si am cautat sa identific acele lucruri pe care acesti oameni le au in comun. Care sunt acele elemente pe care oamenii puternici le au sau le evita ? Care sunt acele elemente care devin totodata o cauza a rezultatelor pe care le au? Sunt lucruri simple sau lucruri complicate? Cum gandesc, cum actioneaza, ce decizii iau, ce convingeri au?

In acelasi timp mi-am dorit sa merg dincolo de anumite concepte generale, cum ar fi ca oamenii puternici au empatie, stiu sa asculte, sa influenteze etc. Acestea pot fi adevaruri, insa ramanem la suprafata problemei. Mergand catre esenta, am fost curios sa ma uit ce fac acesti oameni puternici si cum procedeaza pentru a invata de la ei. Am fost interesat de obiceiurile lor si de strategiile pe care ei le folosesc, mai degraba decat de trasaturile de caracter cu care ne-a inzestrat natura.  Insa in acest articol veti gasi tipare pe care puteti sa le intelegeti la nivel practic in masura in care va doriti sa le integrati in viata voastra.

Nu este deloc usor sa extragi o lista de doar 13 lucruri in situatia in care pot fi un infinit de lucruri sau particularizari care se pot face, astfel ca am ales acele elemente pe care le-am intalnit cel mai des si care, totodata, in cele mai multe cazuri le-am regasit laolalta.

1. Nu raman blocati in esec.

Pratic, vorbim aici de rezilienta oamenilor puternici. Nu exista oameni care nu au probleme, exista doar oameni care fac fata problemelor sau nu. Oamenii puternici au capacitatea de a reveni foarte rapid dupa esec sau de a rezista foarte bine esecurilor de care au parte. Am putea sa-i spunem perseverenta sau ca nu se lasa descurajati, insa este mai mult decat atat. Ganditi-va la pomii care reusesc sa supravietuiasca dupa conditii vitrege. Unii pomi apartinand aceleiasi specii rezista, altii nu, in conditiile in care au parte de aceleasi conditii. Acum, daca ne gandim la oamenii puternici, acestia au puterea de a ramane verticali in vremuri dificile, iar daca sunt culcati la pamant preocuparea principala nu este sa verifice daca s-au lovit sau sa-si planga de mila, ci sa se ridici in picioare. Cum reusesc sa faca acest lucru? Veti vedea in continuare!

2. Nu-si plang de mila.

Vaicareala nu face parte din acele trasaturi ale oamenilor puternici.  Imi place sa spun ca daca ai timp sa te plangi inseamna, de fapt, ca ai timp si sa faci ceva pentru a rezolva problema. Vaicareala este doar o maniera de a pasa responsabilitatea. Oamenii puternici nu fac acest lucru. Cand ei sunt la pamant, ultimul lucru pe care-l fac este sa se vaicareasca. Pentru ei ar fi o pierdere de timp inutila. Ei isi asuma resposabilitatea, ei doar constata, nu dramatizeaza. Ei se centreza pe iesirea din situatie, pe rezolvare, pe noi optiuni sau pe lectii invatate.

3. Nu neaga problemele pe care le au.

Oamenii puternici nu neaga problemele pe care le au, dar nici nu le trambiteaza, ei fac ceva diferit. Ei isi invata lectia din fiecare experienta, fie ea si una dramatica. Daca a cazut la pamant, preocupat sa se ridice in picioare, nu-si plange de mila si-si invata rapid lectia intrebandu-se: Ce-as putea face diferit ca data viitoare sa nu se mai intample acest lucru? Oamenii puternci nu-si neaga problemele, pentru ei problemele sunt doar parte din solutie, iar multi dintre ei le considera lectiile cele mai valoroase de care au avut parte. Unii dintre ei chiar afirma explicit ca nu ar fi reusit sa devina ce au devenit daca nu ar fi avut problemele care le-au avut. Ei chiar aplica principiul ca ce nu te oamoara, te intareste.

4. Nu evita schimbarea.

Oamenii puternici nu evita schimbarea, ei chiar o imbratiseaza, singura constanta din viata lor fiind schimbarea. Ei nu cred ca lucrurile trebuie sa ramana la fel, accepta acest lucru si-l integreaza in viata lor chiar ca filosofie de viata.  Eu m-am obisnuit sa actionez in conformitate cu urmatorul princiu: Singurul lucru previzibil din viata mea este neprevazutul. In momentul in care cauti certitudini 100%, te dai din calea oricarei schimbari si refuzi explorarea de noi optiuni. In plus, oamenii puternici mai inteleg ca schimbare incepe de la ei, nu neaparat de la ceilalti, cum spuneam Dalai Lama: „Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.”

5. Nu uzeaza de puterea lor intr-un sens nepotrivit.

Dupa cum spuneam la inceput, nu discutam de personalitatile malefice ale planetei. Oamenii puternici la care ma refer au un asemenea tact incat nu uzeaza de puterea lor in scopul de a-i face pe ceilalti sa se simta inferiori. Oamenii puternici accepta potentialul fiecarui om si-l dezvolta. Oamenii puternici, in loc de a-i face pe ceilalti sa se simta inferiori, ii face sa se simta optimi (nu neaparat superiori). Astfel, oamenii puternici se unifica cu ceilalti, iar ceilalti devin o prelungire puternica a lor. Astfel, in loc de a-i face sa se simta inferiori, ii ajuta sa se dezvolte si-i imputernicesc.

6. Nu-si bat capul cu lucruri aflate in afara zonei de control.

Stephen Covey spunea ca doar 10% dintre lucruri sunt in afara zonei noastre de control, restul de 90% sunt in zona noastra de control si influenta. Aici ne referim la viata noastra, nu ne referim la vremea de la Polul Nord. Astfel, sunt lucruri in viata noastra pe care le putem influenta si le putem controla si acestea ajung la un procentaj destul de mare. Direct sau indirect, oamenii puternici se focuseaza pe ceea ce poate fi schimbat si controlat, ei nu-si risipesc timpul sau energia pe lucrurile care nu pot fi schimbate sau ies din afara zonei de control. De exemplu, daca conduce un business si are loc o schimbare legislativa, nu-si bate capul sa schimbe legea pentru ca efortul nu ar merita, ci mai degraba isi optimizeaza procesele pentru a face fata schimbarii respective. Un exemplu care se leaga de punctul anterior este ca nu se chinuieste sa invete un om care nu are aplecare catre un anumit tip de actiuni, ci mai degraba schimba actiunile/sarcinile pe care acesta le are de facut.

7. Nu se pierd in detalii.

Aceasta sintagma de a te pierde in detalii isi are sensul mai ales ca se dovedeste utila in practica. Detaliile sunt importante; totusi, pentru a putea progresa, intra in discutie si relevanta unui detaliu. Toate detaliile pot fi importante, insa in functie de context, unele pot conta mai mult,  altele mai putin, astfel ca ei se apleaca asupra acelor detalii care conteaza cu adevarat. Multe statistici arata ca 80% dintre rezultate sunt generate de 20% din efort (principiul lui Pareto). Astfel, oamenii puternici, constient sau nu, gandesc in stil mare si sunt focusati pe mecanismele sau actiunile care intr-adevar conteaza. Fiind constienti ca nu pot controla totul, lor nu le este frica de riscuri.

8. Nu evita asumarea riscurilor.

Este drept ca sunt riscuri calculate si riscuri necalculate, insa chiar si cele calculate sunt tot riscuri. Riscurile fac parte din joc. Oamenii puternici inteleg acest lucru, inteleg ca lucrurile se schimba, iar orice schimbare aproape de fiecare data implica un risc. Cum spuneam mai sus, certitudinile sunt legate doar de clipa de fata, in secunda urmatoare se poate intampla orice. Oamenii puternici inteleg riscurile, se imprietenesc cu ele si si le asuma. Fara asumarea vreunui risc inseamna doar actiuni de intretinere a unei situatii care la un moment dat si acestea vor deveni insuficiente. Asumarea riscurilor este legata de teama si de felul cum o gestioneaza acestia, vedeti punctul urmator.

 9. Nu se feresc de pericol.

Pericolul devine parte integranta din mecanismul oamenilor puternici. Acest lucru nu inseamna ca ei sunt siguri ca vor pierde ceva sau sunt siguri ca se va intampla ceva rau, ci mai degraba ca accepta din start ca lucrurile pot sa iasa si rau. Ei nu sunt socati daca au avut un esec pentru ca au luat in calcul ca se poate intampla si asa. Aceasta trasatura mai imbraca si forma: stiu sa piarda. De fapt, ei nu stiu sa piarda, ei doar stiu ca uneori mai si pierzi si sunt pregatiti in orice moment pentru ce este mai rau, isi asuma si acesta posibilitate, insa in acelasi timp…se asteapta la ce este mai bine cum vom vedea in continuare.

10. Nu sunt pesimisti in ce priveste rezultatul.

Avem o contradictie aici. Tocmai spuneam inainte ca oamenii puternici se pregatesc pentru ce e mai rau, insa in acelasi timp ei se astepta la ce e mai bine. Ei integreaza mental si emotional foarte bine aceste doua lucruri opuse, adica sunt pregatiti mental sau emotional si sa esueze, insa toate eforturile lor se indreapta catre cele mai indraznete obiective. Ei isi propun un obiectiv pe care este posibil sa nu-l atinga si-si asuma acest lucru, insa in secunda doi si toate actiunile lor se indreapta catre cele mai inalte asteptari. Oamenii puternici se asteapta la ce este mai bun si tocmai pentru ca se asteapta la lucruri bune vor fi capabili sa ajusteze din mers, sa fie flexibili, sa schimbe daca ceva nu functioneaza, sa incerce altceva, sa-si asume riscuri, pe scurt spus: Joaca jocul vietii sa-l castige!

11. Nu le este frica sa ia decizii.

A lua decizii pentru un om puternic este ceva firesc. Ei nu se tem sa ia decizii tocmai din toate motivele enuntate mai sus. Ei inteleg ca orice decizie implica riscuri, motiv pentru care stiu ca nicio decizie nu este perfecta. Astfel, spre deosebire de alti oameni, ei nu cantaresc la infinit deciziile lor, ei iau decizii destul de repede, mult mai repede decat majoritatea oamenilor, tocmai pentru ca ei stiu ca nicio decizie nu este perfecta. Cand lucrurile sunt in continua schimbare, a lua decizii repede reprezinta un lucru absolut necesar. Este drept ca e mai bine mai tarziu decat niciodata, insa e mult mai bine mai repede decat mai tarziu, este bine sa iei decizia cand poti avea impactul maxim, cand apare problema sau oportunitatea, nu mai tarziu. Sunt si exceptii cand e nevoie de timp, insa oamenii puternici sunt pregatiti si pot sa ia decizii repede.

12. Nu dezvolta forme de atasament complicate.

Acesta este un punct mai sensibil si greu de inteles in esenta pentru ca, intr-un fel, reprezinta o sumarizare a tuturor punctelor de mai sus.  In primul rand legat de cuvantul complicat. Tine lucrurile simple. De complicat poate oricine complica un lucru. Oamenii puternici sunt preocupati sa simplifice. Ei intotdeauna vor sa gaseasca o cale mai simpla, mai usoara, mai rapida. Cum spuneam si mai sus, nu se pierd in detalii, ei sunt focusati catre a simplifica, catre a ajunge la esenta. Ei au in minte intotdeauna obiective si rezultate si-si croiesc drum catre acestea intr-un mod cat mai simplu cu putinta.

In al doilea rand, cand ma refer la forme de atasament, am in vedere flexibilitatea lor. Nu raman blocati pe o idee atat timp cat nu fuctioneaza, nu sunt dependenti de oameni sau obiecte atat de mult, nici chiar fata de propria persoana. Se spune ca oamenii de foarte multe ori au probleme pentru ca se iau prea in serios. Este bine sa luam lucrurile sau pe noi in serios, insa nu mai mult decat este necesar. Adica sa nu complicam lucrurile daca nu este nevoie pentru ca ne va lua foarte mult timp sa descalcim, asta in masura in care vom reusi sa o facem. Totusi, acesti oameni care nu se iau prea in serios, oamenii puternici, se vad ca un sistem de sine statator, au de obicei propriile reguli pe care le urmeaza, iar sistemul lor de gandire si de actiune e gandit sa supravietuiasca independent se sistemele celor din jur. Este un tip de independenta prietenoasa care nu face rau celor din jur, insa asigura un control mare asupra propriei persoane si asupra situatiilor.  Asadar, nu se ataseaza prea mult de obiecte, oameni sau sistem, iar in acelasi timp incearca sa simplifice, nu sa complice lucrurile.

13. Nu sufera de autosuficienta.

Autosuficienta se refera la multe aspecte ale vietii. De exemplu, constienti ca nu le stiu pe toate, se inconjoara de oameni care ar putea sa-i ajute in arii specifice. Apoi fac urmatorul pas catre oamenii mai capabili si invata de la acestia. Ei au un cerc al excelentei (cerc de cunostinte/prieteni), de regula cel putin similar lui ca nivel de dezvoltare. Ei cauta sa invete si sa se dezvolte. Este deschis catre noi idei si noi oportunitati nepretinzand ca detin adevarul. Intelegand principiul ca cine se aseamana se aduna, oamenii puternici isi petrec timpul cu oameni la fel de puternici sau chiar mai puternici de la care invata. De exemplu, la semniariile mele vin si oameni foarte puternici, iar paradoxul este ca tocmai acesti oameni puternici sunt cei mai decisi si incerca sa invete cat mai mult, spre deosebire de o alta categorie care ar putea spune: asa este, dar e prea greu; asa este, dar nu se aplica intodeauna, etc. Astfel, omul puternic este angajat intr-o calatorie de dezvoltare personla si profesionala in permanenta. Deschis nu inseamna influentabil, ci inseamna explorator, intr-un final el asumandu-si deciziile in acelasi timp. De obicei, acest demers de a nu fi ignorant culmineaza cu aplecarea catre partea spirituala indiferent de forma in care o face.

Concluzia este simpla: aveti 13 tipare pe care le puteti integra in viata voastra. Sunt tipare simple. Ati inteles ce nu fac oamenii puternici si ce fac acestia totodata. Integrati cat mai multe dintre aceste obiceiuri, daca se poate chiar pe toate. Puteti adauga si obiceiuri noi sau altele care nu au fost sumarizate in cele de mai sus. Daca va intrebati cum anume, imi pare rau, insa nu am o formula complicata pe care sa incercati sa o puneti in practica si sa nu functioneze. Formula mea e simpla: Treci la treaba! Aplica-le si atat, nimic mai mult si dupa scurta vreme va deveni parte integranta din viata voastra. Mai simplu de atat nu se poate!

Autor: Marian Rujoiu
Trainer Manager Extreme Training
www.marian-rujoiu.ro
 
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.