Daca esti interesat de cumpararea unei afaceri, ar trebui sa faci o cercetare in prealabil, astfel incat sa nu ai parte de surprize pe parcurs. In afara de verificarile obisnuite, cum ar fi inregistrarile financiare, ar trebui sa analizezi cu atentie stabilitatea economica a domeniului si sa incerci sa obtii un pret cat mai bun. Cu toate acestea, nu inseamna ca ai reusit sa acoperi toate aspectele necesare. Prin urmare, daca iti doresti achizitionarea unei afaceri, verificati urmatoarele aspecte:
1. In primul rand, trebuie sa stii motivul pentru care afacerea vizata de catre tine este scoasa la vanzare. Este ceva obisnuit in a fi sceptic cand te pregatesti sa faci o achizitie importanta. Pana la urma, este vorba de o decizie care te va ajuta sau iti va incurca viitorul. In cazul in care proprietarul afacerii nu iti poate oferi un argument convingator in legatura cu decizia sa de a vinde afacere, ar trebui sa iti ridici cateva semne de intrebare. In cele mai multe cazuri nu este greu de ghicit motivul antreprenorilor de a nu fi dispusi sa isi vanda propria afacere. Imagineaza-ti ca este afacerea ta cea pe care vrei sau trebuie sa o vinzi. Este destul de dificil sa te desparti de toate orele de munca, de nervii si satisfactia pe care ti le-a oferit, fie ca te gandesti la vremurile bune sau la cele mai putin bune ale afacerii. In concluzie, atunci cand un antreprenor isi vinde afacerea, in spatele acestei decizii este un motiv mai mult decat convingator.
2. Asigura-te ca investighezi piata de desfacere. Acest pas este esential inainte de a cumpara o afacere, avand in vedere ca foarte multe intreprinderi se bazeaza pe unul-doi clienti strategici care aduc cea mai mare parte din veniturile firmei. Aceasta situatie nu este una neaparat negativa, dar ai nevoie sa stii daca acesti clienti vor ramane clientii firmei si dupa ce se schimba patronatul. In cazul in care acesti clienti vor sa inceteze colaborarea cu firma dupa ce tu o achizitionezi, e posibil sa te lovesti de niste probleme mai mari decat ai fi estimat. Inainte de a achizitiona o afacere, incearca sa analizezi situatia si sa determini daca vei putea prospera si fara anumiti clienti. De asemenea, ia in calcul urmatoarea intrebare: „Banii investiti se vor amortiza in scurt timp sau se va dovedi a fi o investitie proasta?” Inainte de a lua o decizie, asigura-te ca stii cine sunt clientii-cheie, astfel incat sa poti face afaceri cat mai repede si cat mai usor cu ei.
Citeste tot articolul (in limba engleza) pe Entreprenoria.com