Investitii sigure in agricultura: culturile de aluni si de nuci

3

nuciO idee buna pentru persoanele care vor sa mearga la sigur investind in agricultura o reprezinta investitia in culturile de aluni si de nuci.

Expertii spun ca sunt relativ usor de intretinut, iar profitul poate fi tentant: trei kilograme de miez de nuca valoreaza cat un gram de aur.

In Romania este o situatie nefericita: in loc sa prelucram productia in tara, o trimitem la export. Nucile si alunele produse la noi in tara se intorc apoi ambalate sau sub forma de ulei, dar la preturi de 8 ori mai mari.

Anul acesta a fost un an roditor: crengile nucilor stau sa se rupa de atata rod, motiv de bucurie pentru fermierii care au de onorat comenzi din Spania, Ungaria si Germania. Aproximativ 90% din productie pleaca la export. Fenomenul este usor de explicat, din moment ce un kilogram costa aici 5 euro, iar in alte tari fructele se vand cu un pret dublu.

Astfel, un hectar produce in medie 10 mii de euro anual, iar daca producatorul alege un soi bun poate sa castige 16 mii de euro. „Un gram de aur este echivalentul a 3 kilograme de miez”, explica un producator roman. Acest aur atrage investitori arabi sau europeni dispusi sa astepte 10 ani prima recolta.

Nuca romaneasca are si minusuri: are coaja groasa si miezul inchis la culoare. Cu toate acestea, strainii o apreciaza. Asa se face ca anual trimitem tone intregi in Franta. Acolo, ei stiu sa valorifice fructul, pe care il trimit inapoi sub forma de ulei.

La concurenta cu nucile sunt… alunele, carora tot strainii le-au descoperit potentialul. In Sibiu, un italian a investit 250 de mii de euro intr-o plantatie. Afaceristul italian afirma ca in 5 ani de zile, dupa ce incepe sa rodeasca, cultura se amortizeaza.

O suta de grame de alune pleaca din livada la 1 leu, in supermarket, insa, pentru o punguta de o suta de grame dam 8 lei.

Alunele si nucile sunt recunoscute pentru beneficiile lor, de aceea sunt la mare cautare si reprezinta o investitie sigura.

Share.

3 comentarii

  1. Dragos cazac on

    Doresc dacă se poate o adresă sau un nr de telefon pentru a lua legătura cu persoane care mă poate îndruma de unde pot lua puieți de aluni sau nuci vă mulțumesc

  2. Este o afacere f. buna. Singurul dezavantaj ar fi timpul. Mai ales la nucii romanesti trebuie sa ai fonduri mari sa sustii o investitie care se va amortiza cel mai probabil in 15-20 de ani. Dar de sigura, e poate cea mai sigura idee de afacere.

    Cateva idei de afaceri bune gasiti si aici: http://3afaceri.blogspot.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.