In doi ani de zile tinerii intreprinzatori au infiintat peste 10.000 de firme

0

srl.dTinerii intreprinzatori au infiintat pana la finele lunii septembrie 10.220 de firme (SRL-D), din care mai functioneaza 10.096, in conditiile in care 124 de societati au fost radiate, in judetul Cluj si in Bucuresti fiind cei mai multi debutanti in afaceri, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

In plus, 251 de firme sunt in curs de infiintare, arata datele publicate de Oficiul National al Registrului Comertului.

Firmele au fost infiintate in cadrul programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, lansat in 2011, prin care debutantii in afaceri beneficiaza, printre altele, de finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro.

De la lansarea programului pana la finele lunii septembrie, cele mai multe firme au fost infiintate in judetul Cluj (1.267 SRL-D), Bucurestiul fiind pe locul doi cu 1.091 de firme. Dupa numarul de intreprinderi de debutanti urmeaza, potrivit ONRC, Timis (669), Brasov (405), Maramures (403) si Galati (391).

In Vaslui (44), Calarasi (44) si Ialomita (53) au fost infiintate cele mai putine firme de catre tineri.

Potrivit datelor ONRC, noile afaceri au vizat in primul rand domeniul intretinerii si repararii autovehiculelor (525 firme), cel al lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale (439), restaurante (382) si transporturi rutiere de marfuri (330).

Pentru a putea beneficia de alocatia financiara nerambursabila de la stat, societatea trebuie sa fie infiintata de un intreprinzator debutant de pana in 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) intreprinzatori debutanti asociati. De asemenea, beneficiarii trebuie sa angajeze, cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga si sa mentina in activitate cel putin 2 salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si sa reinvesteasca, anual, cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent.

Alte facilitati de care pot beneficia tinerii in cadrul programului sunt garantii acordate de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, care acopera pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariati, angajati pe perioada nedeterminata, precum si scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii, precum si de la plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.