Idei de afaceri dezvoltate de startup-uri românești ca soluții la criza climatică

0

Douăsprezece startup-uri românești și-au prezentat soluțiile și au primit recomandări de la mentori și investitori la un program de sprijinire a business-urilor ecoinovatoare din România și Bulgaria, prin mentorat, consultanță de specialitate și finanțare nerambursabilă, care a avut loc pe 9 decembrie.

Lista celor 12 startup-uri românești din Categoria 2 – MVP (au un prototip validat cu clienți) și Categoria 3 – Growth (au soluții scalabile) care și-au prezentat soluțiile în cadrul Black Sea ClimAccelerator Demo Day: 

 • PolyMore – soluție de detectare automată a deșeurilor sortate greșit;
 • Verdoo – soluție care oferă oricui posibilitatea să beneficieze de discounturi exclusive și să planteze copaci 100% gratuit pentru fiecare produs cumpărat online;
 • MallȚărănesc – soluție digitală ce implementează lanțul scurt alimentar, asigurând accesul micilor producători la piață, precum și livrarea produselor către consumatori;
 • 2030 Builders – platformă care ajută companiile să implementeze sustenabilitatea în cultura organizațională prin implicarea angajaților;
 • Magazin Zero Waste București – cumpărături într-un mod care să nu genereze gunoi și să reducă risipa;
 • WasteBill – soft ușor de folosit pentru gestiunea deșeurilor;
 • Caminota – produse naturale pentru tencuială și finisaj, pe bază de argilă;
 • EcoTree – platformă digitală B2B de waste management;
 • EV SPOTS – aplicație pentru prima rețea de stații EV cu încărcare rapidă cu energie 100% regenerabilă;
 • Foldo – mobilier 100% reciclabil pentru a ajuta părinții să mobileze camera copiilor, ușor și rapid;
 • R-Create – soluție end-to-end de ambalare reutilizabilă, care oferă magazinelor online o alternativă la risipa de resurse cauzată de ambalajul de unică folosință;
 • Verde – marketplace care facilitează aprovizionarea continuă a restaurantelor cu ingrediente proaspete, fără depozitare, direct de la fermele locale și producătorii locali.

„Având în vedere că schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare a generației noastre, există o nevoie puternică ca organizațiile private și antreprenoriale să își unească forțele și să construiască soluții care să facă diferența. O bună parte din potențialul de inovare vine din zona startup-urilor, care, fiind la început de drum, au nevoie de inspirație, educație, know-how și finanțare, ceea ce am oferit noi prin programul Black Sea ClimAccelerator”, a spus Adina Crețu, Director Programs & Entrepreneurial Growth Impact Hub Bucharest. 

Rezultatele programului Black Sea ClimAccelerator, ediția 2021

Black Sea ClimAccelerator se adresează startup-urilor verzi aflate în stadiul de idee, celor cu un prototip validat cu clienți și celor cu soluții scalabile. Programul funcționează ca o școală de business, un accelerator de creștere, o platformă de conectare la investitori și o sursă de finanțare.

La ediția din acest an, s-au înscris 179 de startup-uri ecoinovatoare locale, cu fondatori din toate regiunile țării, dar și din alte 3 țări. Principalele domenii de business vizate de acestea au fost:

 • reducerea impactului producției asupra mediului;
 • orașe verzi și sustenabile;
 • dezvoltarea unei economii circulare;
 • ecologizarea activităților economice, prin noi procese, tehnologii verzi și servicii inovatoare.

Dintre acestea, 28 de startup-uri au fost selectate în program (16 la categoria 1 – Early stage, 6 la categoria 2 – MVP, 6 la categoria 3 – Growth). Timp de peste 2 luni, acestea au participat la un proces de accelerare care a constat în sesiuni de mentorat 1 la 1, sesiuni de consultanță personalizate, ateliere pe teme de business și evenimente axate pe scalare și creștere.

Fiecare startup din categoria 1, Early stage, a primit un grant în valoare de 5.000 de euro oferit de EIT Climate-KIC, iar cele din categoria 2, MVP, câte un grant de 20.000 de euro.

Peste 20 de specialiști au susținut pentru acești antreprenori mai mult de 50 de ore pe teme de business – modelare de business, product development & MVP, team alignment, management financiar, venture capital, pitching, client service excellence, pricing, community building, strategy, scalarea afacerii.

Sursa: Startupcafe.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.