Guvernul este acuzat de investitori ca emite prea multe ordonante si ca nu i-a consultat pentru Codul insolventei

0

insolventaPe 6 noiembrie, Foreign Investors Council (FIC), Romanian Business Leaders (RBL), American Chamber of Commerce in Romania (AmCham) si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) au sustinut o conferinta de presa pe tema insolventei si a lipsei de predictibilitate a mediului de afaceri.

Principalele probleme ale legislatiei in domeniul insolventei sunt durata, costurile ridicate si gradul redus de recuperare a datoriilor, iar noul act normativ nu rezolva aceste neajunsuri, spun investitorii, potrivit carora in unele cazuri firmele de insolventa castiga mai mult decat creditorii.

„Nu putem sa continuam sa adoptam legislatie importanta fara un proces de consultare cu mediul de afaceri. (…) In cazul insolventei, procesul este prea lung, prea scump si se recupereaza prea putin. Nu vedem aceste probleme rezolvate prin noul act normativ”, a declarat, miercuri, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Romani, Steven van Groningen. El a adaugat ca declararea OUG privind insolventa drept neconstitutionala este un lucru bun, pentru ca adoptarea in procedura de urgenta nu asigura predictibilitate pentru mediul de afaceri. „Nimeni nu va investi daca nu e un mediu predictibil. Trebuie facuta o analiza de impact a legislatiei si sa existe o consultare reala a celor careia se adreseaza legislatia”, a adaugat van Groningen. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a declarat ca la consultarile privind realizarea legislatiei in domeniul insolventei au participat doar practicienii si reprezentanti ai Bancii Natiale si Guvernului. „Asa am ajuns ca asiguratorii sa isi impuna propria lege prin care impun asigurari profesionale pentru firmele cu un angajat si la rente extrase de anumite de categorii profesionale. In acest caz, specialistii in insolventa incaseaza mai mult decat creditorii. Este o lege propusa de cei interesati, fara consultarea mediului de afaceri”, a spus Pogonaru. Valeriu Nistor, presedintele Camerei de Comert Americana in Romania -AmCham, a aratat ca legislatia de profil trebuie sa incurajeze reorganizarea companiilor, in detrimentul falimentului sau lichidarii. „In mod colectiv, mediul de afaceri are sansa sa faca o lege a insolventei pentru a proteja valoarea economica creata in timp si sa faca pe toata lumea sa se gandeasca mult daca intra in faliment sau se restructureza”, a aratat Nistor.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.