Conform unor studii citate de publicatia Ziarul Financiar, jumatate dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 15 si 39 de ani isi doresc sa isi deschida propria afacere, din cauza salariilor mici.
Astfel, pentru romani potentialul unor castiguri suplimentare este factorul care genereaza, in cele mai multe cazuri, dorinta de a intra in rolul unui antreprenor, mai mult decat in oricare dintre celelalte 23 de tari analizate de compania de cercetari GfK, potrivit editiei din 2013 a raportului global privind antreprenoriatul, realizat pentru compania de vanzari directe Amway. Insa de la dorinta la fapta este cale lunga: in 2012 Romania avea doar 23 de IMM-uri la mia de locuitori, cu aproape 60% mai putin decat media europeana.
„Faptul ca importanta obtinerii unor venituri suplimentare este mai mare in randul romanilor decat in orice alta tara inclusa in studiu este un criteriu negativ. Asta arata ca suntem prea saraci, ca in ciuda unui mediu economic in usoara crestere, societatea romaneasca nu este suficient de asezata si nu ofera salarii suficient de bune astfel incat oamenii sa nu mai fie nevoiti sa caute bani si in alta parte”, este de parere Ovidiu Folcut, rector al Universitatii Romano-Americane, prezent ieri la evenimentul de lansare a studiului Amway, realizat in 2013 pentru prima data la nivel global, pe un esantion de peste 26.000 de respondenti din 24 de tari.
De altfel, este bine cunoscut faptul ca salariile romanilor sunt printre cele mai mici din intreaga Uniune Europeana si ca, exceptand unele industrii care au fost „pe val” si in perioada de criza si care si-au platit oamenii cu mult peste nivelul pietei, mare parte (peste un milion de persoane) din forta de munca activa din Romania este platita la negru, deseori sub salariul minim pe economie (850 de lei net/luna).
Citeste articolul integral pe Ziarul Financiar.ro