Dezvoltarea antreprenoriatului: solutia pentru scaderea somajului in randul tinerilor din Romania

0

tineri antreprenoriSomajul, aflat in continua crestere, poate fi redus in randul tinerilor romani prin dezvoltarea antreprenoriatului. Aceasta solutie trebuie sustinuta insa prin finantare, menotrat si scaderea birocratiei, declarata pentru Mediafax Mihaela Matei, marketing supervising associate la EY Romania.

„Antreprenoriatul vine cu doua surse de scadere a somajului: cu cat mai multe companii sunt infiintate, cu atat mai mult va creste numarul de angajati, iar cu cat mai multi tineri vor deveni antreprenori si se vor auto-sustine, numarul somerilor va scadea. (…) Pentru cresterea numarului de antreprenori, insa, este nevoie de finantare si mentorat. Finantarea fara mentorat este ineficienta, la fel ca si mentoratul fara finantare. In general, 88% dintre antreprenorii care au mentori oameni de afaceri experimentati supravietuiesc in business”, a mai aratat Mihaela Matei.

Astfel, 88% dintre antreprenorii care au mentori oameni de afaceri experimentati supravietuiesc in business. Pe langa mentorat si finantare, birocratia este o alta problema cu care se confrunta antreprenorii.

„Este nevoie sa fie redusa birocratia, un subiect la fel de des adus in discutie cand se analizeaza sprijinirea start-up-urilor si a antreprenorilor ca si problema finantarii. Tinerii antreprenori au nevoie pentru a reusi de un mediu mai simplu si prietenos din punctul de vedere al reglementarilor si al fiscalizarii. Mai mult de 53% dintre antreprenorii chestionati de EY considera ca aceasta simplificare ar sustine in mod crucial eforturile lor antreprenoriale. Cei mai multi antreprenori tineri sunt frustrati de mediul de fiscalizare si reglementare. In prezent, acesta este in general gandit pentru companiile mai mari”, mai spune Matei.

Rata somajului in randul tinerilor (15-24 de ani) la nivel global este estimata de Organizatia Mondiala a Muncii la 12,6% in acest an (73,4 milioane de tineri), aproape de varful inregistrat in 2009, de 12,7%, iar tendinta este de crestere. Pana in 2018, rata somajului in randul tinerilor este proiectata sa creasca pana la 12,8%, in timp ce raportul dintre somajul in randul tinerilor si cel in randul adultilor se va pastra la nivelul ultimilor ani, respectiv la 2,7.

Cele mai afectate tari sunt cele cu economii dezvoltate si Uniunea Europeana, alaturi de Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In aceste regiuni, somajul in randul tinerilor a continuat sa creasca incepand cu 2008 iar, in economiile dezvoltate si Uniunea Europeana, rata a urcat chiar si cu 24,9% intre 2008-2012.

In acelasi timp, exista o discrepanta intre abilitatile celor care isi cauta loc de munca si cunostintele si abilitatile cerute de angajatori. Potrivit unui studiu OMM din 2013, citat de Mihaela Matei, in Romania aceasta discrepanta a scazut cu 3,5 puncte procentuale intre 2010-2011, de la 12% la 8,5%, cea mai mare reducere dupa Estonia si Grecia dintre tarile analizate.

„Lipsa de abilitati coexista cu o realitate contradictorie: tinerii supracalificati. In Romania, conform aceluiasi studiu, 15% dintre tinerii romani sunt «prea» educati comparativ cu cererea pietei. Iar aceasta rata este mai mare in Romania decat in Marea Britanie si Germania (…) Toate aceste dificultati persistente, ca si incetinirea revenirii economice la nivel global in 2012 si 2013, au condus la blazare si pesimism. Din ce in ce mai multi tineri renunta sa mai caute un loc de munca, iar multi se multumesc cu un job sub nivelul lor de calificare”, mai arata Matei.

In Romania, EY (pana la 1 iulie 2013 Ernst &Young) este una dintre companiile importante de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 450 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.