DEZBATERE: O lege pentru sprijinirea antreprenorilor

3

antreprenoriatAm primit pe pagina de Facebook Intreprinzatori.ro o serie de „Idei noi” de la Marius-Andrei Herta privind adoptarea unei legi care sa sprijine antreprenorii. Dintre masurile pe care statul le-ar putea adopta pentru diminuarea muncii la negru si sprijinirea micilor antreprenori Marius-Andrei Herta propune: taxe si impozite zero timp de doi ani pentru intreprinzatorii cu cel putin 5 angajati si maxim 25, ajutor pentru firmele mici din partea unor oameni specializati (contabili, angajati ai Registrului Comertului), dar si o lege privind licitatiile organizate de stat prin care 25% din valoarea licitatiei sa mearga catre societatile mici, care astfel isi vor putea crea un portofoliu, dar si sa isi formeze oamenii, sa ii pregateasca pentru perioada ce va urma dupa cei doi ani de masuri.

Voi sunteti de acord cu aceste propuneri? Ar trebui sa exista o lege care sa sprijine tinerii antreprenori?

Cititi integral scrisoarea primita pe adresa redactiei:

Mi-as dori sa pot sa aplic o lege care sa ajute tinerii interprinzatori.

Mi-as dori ca statul sa nu ii mai loveasca pe acestia cu parul de sus.

Mi-asi dori ca statul sa te ajute sa cresti, pentru ca avantajul cel mai mare il are tot el.

CUM?

Am o idee:

Statul pierde foarte multi bani cu cei care dau faliment, nu-si mai platesc taxele, nu-si platesc angajatii si lucreaza la negru.
Idei noi…

Nu spun ca prin aceasta initiativa se va ajunge ca in Romania sa nu se mai lucreze la negru, dar… numarul „angajatilor” la negru va fi mult mai diminuat, pierderile care se fac din neplata taxelor si a impozitelor va fi mult mai mic, iar in acelasi timp, lumea va avea de lucru.

Acum va spun ideea mea.

Micii interprinzatori cu cel putin 5 angajati si cel mult 25 angajati sa beneficieze, primi doi ani de activitate, de impozite 0%, taxe 0%, scutire de TVA si ajutor din partea unor oameni specializati, cum ar fi: Registrul Comertului, cel care se ocupa cu aceste firme, sa puna la dispozitie un expert contabil si un expert in afaceri. Acesti oameni ii ajuta in mod egal pe micii interprinzatori sa se dezvolte.

Tot pe acesta perioada, printr-o alta lege, o lege a licitatiilor, acesti tineri interprinzatori vor avea de lucru.

Ce spune aceasta lege? Bine, inca nu spune, dar sper ca va spune candva.

Aceasta lege, ajuta aceste firme noi infiintate, prin faptul ca statul nu va putea sa scoata mai mult de 75% dintr-o lucrare sau o achizite spre licitatie, iar celelalte 25% sa fie impartite in mod egal tuturor acestor firme care sunt in localitate, jutet sau tara (in functie de licitatie), care au ca activitate domeniul licitatiei. Acest lucru va ajuta noile firme sa-si formeze un portofoliu, sa-si formeze oamenii si sa-si adune experienta pentru perioada de dupa cei doi ani cand va urma sa perticipe la licitatii sau lucrari pe cont propriu.

Dupa acesti doi ani de activitate, in care micul interprinztor are aceste benefici, va intra la norma de impozitare si taxare normala, iar avand in vedere ca a avut un ajutor in stat up, va avea cum sa se descurce si in urmatorii ani.

Trebuie sa ne gandim la noii interprinzatori ca la noii nascuti. Nu le dam in cap. Ii tinem in brate pana cand pot sa mearga iar dupa ii lasam sa descopere lumea. Dara pana pot sa mearga, noi suntem aproape si ii sustinem. Asa trebuie sa gandim.

Bine inteles ca exista si dezavantaje la care m-am gandit.

Mi se pare corect sa incercam prin acesata initiativa sa ne gandim si la persoane care vor incerca sa „fenteze” legea.

Cel sau cea care este in conducerea unei astfe de firme, nu va mai avea parte de aceste beneficii la urmatoarele firme infiintate.

O persoana care, impreuna cu firma care o detine sau este in conducerea acesteia, a castigat o licitatie(75% din lucrare) ii este interzis sa vina cu o firma noua infiintata pentru restul licitatiei (25%). Atat lui cat si persoanelor care ii sunt apropriate ca rudenie pana la gradul 3 de rudenie.

Persoana care este in conducerea unei astfel de firme, si a avut parte timp de doi ani de aceste beneficii, iar dupa acesti doi ani nu mai are activitate, sau intra in faliment are obligatia de a restitui cheltuielile pe care statul le-a facut pentru acesta si va avea interdictia de a mai deschide sau a infiinta o alta firma in care el sa fie in conducerea acesteia.

Parerea mea este ca, daca o persoana are parte de aceste beneficii, taxe 0% impozite0%, scutire de TVA 0% (vinzi cu TVA dar nu trebuie sa il platesti statului), ajutor din partea expertilor contabili si a expertilor in administrarea afacerilor si ajutor din partea statului cu 25% dintr-o lucrare sau mai multe, iar aceasta persoana ajunge sa fie falimentara dupa acesti doi ani, nu mai are dreptul sa isi mai infiinteze o alta firma si are obligatia de a restutui cheltuielile care s-au facut pentru aceasta, fiind considerata inapta de a administra o afacere.

Daca sunteti de parere ca acesta initiativa este o initiative buna pentru a mearge mai departe, va rog dati like si distribuiti, iar daca sunteti de parere ca nu este o initiativa buna, va rog sa comentati pentru a discuta pe aceasta tema.

Voi mai veni cu multe idei pe care le am, la care doresc sa am sustinerea voastra.

________________________________________________

Marius-Andrei Herta este un tanar in varsta de 32 de ani, cu studii de Informatica Aplicata si experienta de munca in Austria. Reintors in tara, a incercat, impreuna cu partenerii austrieci, sa promoveze idei de afaceri noi, dar s-au lovit de aparatul birocratic si de lipsa statului roman pentru startup-uri. In urma acestor experiente Marius-Andrei Herta a scris o carte, „Povestea unei palme”, publicata in acest an.

Am lansat un nou produs pentru antreprenori. Descarca Ghidul Crowdfunding

Share.

3 comentarii

  1. Buna ziua,

    oare nu o sa fie nimeni care o sa inchida firma cu cateva zile inainte de finalizarea
    acelor 2 ani si o va deschide un prieten din nou doar ca sa beneficieze de scutire ?
    Si tot asa, daca se aduna vreo 5 oameni…

    • Buna Robert E.
      In primul rand sper sa nu existe. Asa cum am scris mai sus: „Persoana care este in conducerea unei astfel de firme, si a avut parte timp de doi ani de aceste beneficii, iar dupa acesti doi ani nu mai are activitate, sau intra in faliment are obligatia de a restitui cheltuielile pe care statul le-a facut pentru acesta si va avea interdictia de a mai deschide sau a infiinta o alta firma in care el sa fie in conducerea acesteia.”
      Bine inteles ca vor exista persoane care vor incerca marea cu sarea, dar… noi ne gandim sa ridicam aceasta tara, iar cei care isi bat joc sau incearca sa ii pedepsim cumva.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.