De ce in Romania sunt peste 500.000 de PFA?

0

calculator pfaLa sfarsitul anului 2013, in scriptele ANAF erau circa 524.000 de PFA. Autoritatile au inceput sa suspecteze ca multe sunt folosite doar ca vehicul de evitare a taxarii pe munca.

Ce arata datele statistice si care sunt avantajele impozitarii PFA?

In ciuda restrictiilor din ultimii ani, impozitarea PFA continua sa fie mai avantajoasa decat in cazul salariatilor. Daca un angajat care are contract individual de munca ajunge sa achite la stat, impreuna cu angajatorul, inca 60% din venit, PFA au inca o serie de facilitati si exceptii care fac impozitarea mai suportabila.

Mergand pe acest fir, se observa, din datele Registrului Comertului, ca interesul pentru PFA a crescut serios in 2003, an in care au aparut si primele facilitati fiscale. Astfel, intr-un singur an, numarul de PFA a crescut de cateva ori si tendinta s-a mentinut in urmatorul deceniu.
Iar domeniul in care activeaza PFA poate, de asemenea, sa fie un indicator care sa arate daca activitatea este reala sau daca este doar un mijloc de a scapa de taxarea sufocanta a muncii. 11% dintre PFA sunt inregistrate pentru activitati profesionale, 6% pentru activitati administrative, 6% pentru alte activitati de servicii. In agricultura si comert sunt 46% dintre PFA.

Care sunt avantajele taxarii PFA

Pe langa impozitul pe venit de 16%, PFA sunt obligate sa se asigure in sistemul de pensii si sa achite o contributie de 31,3% din venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 778 de lei – insemnand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, respectiv de 2.223 lei in 2014 – , dar nici mai mare de 11.115 lei – de cinci ori castigul salarial mediu.

Prin urmare, PFA platesc la pensii minim 244 de lei si maxim 3.479 de lei. Veniturile sunt declarate la Fisc prin depunerea formularului 600. Contributia la pensii trebuie platita trimestrial, in patru rate egale.

Avantajul este ca PFA care au venituri din salarii, pensii sau indemnizatii de somaj sunt exceptate de la plata contributiei la pensii.

In acelasi timp, PFA trebuie sa plateasca o contributie de sanatate de 5,5%. Baza de calcul este diferita in functie de modalitatea de impunere: in sistem real sau pe norme de venit. Insa, spre deosebire de contributiile sociale, cele de sanatate nu sunt plafonate. Plata se face anticipat, in cursul anului, trimestrial, in patru rate.

Spre deosebire de angajati, PFA nu platesc contributii la fondul de somaj, fondul de accidente de munca si boli profesionale, pentru concedii medicale.

PFA fac regularizarea impozitelor, pana pe 25 mai, anual, cand trebuie sa depuna declaratia de venit anual, formularul 200. In plus, contabilitatea este in partida simpla, fara obligatia de a tine evidente sau registre.

Sursa: Revista Capital

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.