Cum se poate facilita crearea in UE a peste 1 milion de intreprinderi generatoare de zeci de milione de locuri de munca

1

micheal.tory.ondra.partnersAfaceristul britanic Michael Tory publica un editorial, „A Million Unborn Businesses„, in cotidianul de business „The Wall Street Journal”, in care propune o serie de masuri pentru impulsionarea mediului antreprenorial din Uniunea Europeana.

In primul rand, Michael Tory propune adoptarea unor reguli simple si untiare la nivel european, axate in special pe eliminarea legilor locale si nationale restrictive. Prin aceste masuri s-ar putea infiinta anual un milion de intreprinderi, intreprinderi care ar putea genera zeci de milioane de locuri de munca, venituri din taxe si impozite, dar si crestere economica.

Tory este fondatorul Ondra Partners, o companie de consultanta cu sediul la Londra si cu filiale in mai multe tari europene si in SUA.

Michael Tory: Un milion de afaceri nenascute

De ce sa nu retragem, in acelasi timp, acele reguli aditionale care suprima cresterea economica prin sugrumarea micilor companii care vor sa se extinda, penalizand astfel succesul? Aceste reguli nu doar ca incetinesc activitatea antreprenoriala, dar transforma si cetatenii care respecta legea in oameni care o incalca. Totodata, ele ii descurajeaza pe multi care ar vrea macar sa incerce sa porneasca o afacere.

Auzim frecvent cum reglementarile UE impiedica activitatea antreprenoriala. Insa pentru majoritatea intreprinderilor mici din UE, cele mai mari obstacole sunt cele de acasa: multitudinea de reguli nationale si locale, reglementari, taxe, licentele si permisele necesare care s-au adunat de cateva generatii. In unele cazuri, acestea servesc telurilor legitime de politica publica, insa deseori de pe urma lor beneficiaza doar cateva persoane sau entitati din interior.

Aceste reguli protejeaza marile firme de competitie si-i protejeaza pe cei cu locuri sigure de munca in detrimentul celor care nu au asa ceva. Ele sugruma activitatea antreprenoriala, crearea de locuri de munca si reciclarea naturala a capitalului si a fortei de munca din vechi in nou, reducand astfel competitivitatea si prosperitatea Europei.

Aceste reguli si reglementari au devenit atat de atotpatrunzatoare si incalcite in fiecare tara incat ar fi aproape imposibil sa fie abrogate local. De aici se si naste oportunitatea Bruxelles-ului de a sari in ajutor.

Europa este impovarata acum cu ce-i mai rau din ambele lumi: legi nationale si locale in vigoare, dar si un nou cadru de reglementare european pe deasupra. In general, tarile comunitare care au cele mai restrictive reglementari, cele mai indelungate si mai costisitoare proceduri pentru pornirea unei afaceri si cele mai putin flexibile piete ale muncii au si cele mai ridicate rate ale somajului, in special in randul tinerilor.

Daca in UE s-ar putea infiinta firme la fel de usor precum in Marea Britanie, anual s-ar „naste” de patru ori mai multe afaceri decat se intampla acum – adica un milion de noi intreprinderi in fiecare an. In timp, asta ar putea insemna zeci de milioane de locuri de munca.

Dar cine vorbeste in numele acestor afaceri „nenascute”, a milioanelor de persoane pe care le-ar fi angajat si a cresterii economice pe care ar fi generat-o? Nimeni, cel putin in acest moment.

Propun o noua lege europeana: pentru a infiinta o intreprindere mica (sa spunem, cu mai putin de 25 de angajati), sa fie nevoie doar de un singur permis, universal, controale care sa nu dureze mai mult de o saptamana si o singura taxa, de 100 de euro. In primii doi ani de la infiintare, societatea poate angaja sau disponibiliza dupa bunul plac, cu preaviz de o luna pentru fiecare an pe care angajatul l-a petrecut acolo. Fara alte proceduri de incheiere a contractului de munca, indiferent de rezultatele ulterioare ale firmei. Angajatii nemultumiti de noile reguli ar fi liberi sa-si caute de munca in cadrul companiilor vechi, care inca functioneaza in baza legilor vechi.

Nu doar ca aceasta propunere ar impulsiona cresterea economica, reduce rata somajului si majora gradul de competitivitate al UE pe plan mondial, ci ar da oamenilor din intreg spatiul comunitar un motiv concret si rezistent pentru a crede din nou in proiecul european – Bruxelles-ul ca reper de libertate economica, in beneficiul cetatenilor europeni de rand.

Va rezolva asta totul? Nu, dar ar fi probabil una dintre parghiile politice inca nefolosite de Bruxelles, una care are sanse reale de a face o diferenta cu adevarat. Aveti incredere in oameni si lasati milioane de afaceri mici sa se nasca

 

Share.

Un comentariu

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.