Cum sa alegi intre SRL, PFA si Intreprindere Individuala

2

Forma de organizare juridica poate economisi multi bani pe parcursul desfasurarii activitatii, sau dimpotriva, poate aduce cheltuieli inutile.

Te-ai saturat sa lucrezi pentru altii si vrei sa activezi ca liber profesionist, sau vrei sa castigi niste bani in plus pe langa salariu? Exista mai multe variante pentru a face asta. Cele mai la indemana sunt infiintarea unui PFA, a unei intreprinderi individuale sau a unui SRL. Ce particularitati are fiecare si care vi se potriveste cel mai bine?

In primul rand, trebuie stiut ca intre PFA si intreprinderea individuala (II) diferentele sunt aproape inexistente, mai ales de cand si PFA-urile pot avea angajati. Fata de SRL, pe de alta parte, exista diferente importante. Infiintarea se face mai usor la PFA si II, cu costuri mai mici si documente mai putine. De asemenea, nu e nevoie de capitalul social, care trebuie detinut la infiintarea unei firme. Si intretinerea unui PFA e mai ieftina, deoarece contabilitatea se tine in partida simpla si un contabil cere mai putini bani.

O problema este ca pentru eventualele datorii neplatite pot fi executate si bunurile personale. Un alt dezavantaj este ca poti fi tratat ca PFA dependent daca lucrezi pentru un singur client si/sau folosesti infrastructura acestuia, caz in care platesti contributii sociale la fel ca un salariat.

Citeste mai mult…

Share.

2 comentarii

  1. In practica, cele doua forme de organizare juridica se mai diferentiaza si in ceea ce priveste participarea la licitatii publice sau private. Pentru PFA-uri nu se pot calcula anumiti indicatori necesari pentru castigarea unei licitatii, cum ar fi cifra de faceri sau numarul de salariati, potrivit zf.ro.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.