Cum faci rost de bani ca sa pornesti o afacere de la zero

0

Finantarile bancare pentru afaceri start-up pot fi accesate doar dupa doi ani de activitate a firmei. Intreprinzatorii care vor sa porneasca ceva de la zero trebuie sa se bazeze pe ajutorul cunostintelor sau, mai rar, al unor business angels.

Regula de aur a „celor trei P” este predata studentilor chiar de un bancher la cursul privind instrumentele de finantare pentru inceperea unei afaceri. „Stiti cine sunt cei trei P la care trebuie sa apelezi pentru a finanta o afacere de la zero? Parinti, prieteni sau alti prosti, toti dispusi sa iti dea sau sa iti imprumute bani”, spune Tiberiu Moisa, director executiv clienti corporativi si IMM la Banca Transilvania si, totodata, profesor universitar. Regula este mai mult decat o anecdota pentru majoritatea intreprinzatorilor care vor sa infiinteze o firma, in conditiile in care bancile acorda finantari pentru afacerile start-up doar dupa doi ani de activitate.

Firmele noi se lipesc greu si de facilitatile fondurilor de garantare si contragarantare pentru IMM, doar 7% din acestea jungand la ele. Cu toate acestea, in fiecare an se infiinteaza peste 100.000 de firme noi si, chiar daca aproape jumatate mor in primele sase luni, intreprinzatorii gasesc resurse pentru a o lua de la capat. „Moare firma, nu antreprenorul”, spune Moisa.

Capital a aflat de la specialisti solutiile prin care intreprinzatorii aflati la inceput de drum pot gasi bani in alte parti decat la ghiseul bancii, precum si modalitatile de finantare la care pot apela dupa primii ani de activitate.

Vezi mai mult…

Am lansat un nou produs pentru antreprenori. Descarca Ghidul Business Angels

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.