Cine sunt noii intreprinzatori din Romania

0

cine.sunt.noi.intreprinzatoriHotNews a publicat recent un amplu material despre cine sunt noii intreprinzatori ai Romaniei. Articolul este bazat pe datele unei cercetari realizata de Institutul National de Statistica. Partea buna este ca in septembrie 2013 in Romania erau active 109.176 de intreprinderi noi, excluzand intreprinderile agricole. Partea proasta este ca majoritatea intreprinderilor noi sunt firme care au sediul in apartamentul patronului, 0 angajati, patronul fiind muncitor necalificat anterior momentului deschiderii afacerii.

Locatia intreprinderilor noi

Pe baza datelor existente la nivelul lunii septembrie 2013, intreprinderile noi al caror sediu este locuinta managerului inregistrau valoarea de 66.4 puncte procentuale, in timp ce la cele care au sediu independent valoarea este de 33.6 puncte procentuale.

Domenii de activitate

Aproape toate noile intreprinderi au un singur obiect de activitate, observandu-se o scadere fata de anul 2011 de 5.1 puncte procentuale a intreprinderilor cu activitati multiple; la nivel regional, la activitatile multiple desfasurate de agentii economici se observa o descrestere majora in toate regiunile.

Majoritatea intreprinderilor noi activeaza in domeniul comertului (38.9 %), industriei (19.2%) si serviciilor (16.6%). In transporturi activeaza sub 10% din noile inrteprinderi, 7.7% activeaza in domeniul contructiilor, iar in domeniul HoReCa activeaza 6.6%.

Profilul intreprinzatorilor

In anul 2012, proportia fondatorilor/managerilor intreprinderilor nou create, cu varsta cuprinsa intre 30- 39 de ani, are o crestere usoara de 1.1 puncte procentuale fata de anul 2011, cea cu varsta intre 40-44 de ani are o descrestere de 2.7 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, celelalte grupe de varsta prezentand usoare variatii a ponderilor fata de situatia din anul 2011.

Anual, peste jumatate din intreprinderi au fondatori/manageri barbati. Proportia de femei fondatori/manageri este in jur de o treime (o usoara descrestere fata de anul 2011), cel mai mare procent 44.2% inregistrandu-se in anul 2012.

Numarul mediu de angajati in anul 2012 la intreprinzatorii individuali este de 1.2, iar la societatile comerciale este de 3.4, majoritatea intreprinderilor noi fiind in clasa de marime 0 salariati.

Citeste articolul integral pe HotNews.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.